Economia 15/12/2016

El sector immobiliari tanca el 2016 amb un nou rècord d'inversió a Barcelona: 2.500 M€

L'any vinent continuarà creixent, mentre que s'espera una ralentització a altres indrets de l'Estat, com Madrid, segons Aguirre Newman

Xavier Grau
3 min
Barcelona continua sent un mercat atractiu per al sector immobiliari.

BarcelonaL'any 2016, el sector immobiliari tornarà a batre el rècord d'inversió a Barcelona, amb 2.496 milions d'euros, segons l'informe de la situació elaborat per la consultora Aguirre Newman. D'aquesta manera, s'aferma la recuperació que ja es va notar l'any passat, quan amb 1.977 milions d'euros es va batre el rècord i es van superar els nivells previs a la crisi de l'any 2007.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat aquest dijous la directora d'Aguirre Newman a Barcelona, Anna Gener, el 2015 ha estat un any rècord tant en nombre d'operacions com en el volum d'inversió, amb "molta pressió compradora i escassetat de producte al mercat".

Evolució de la inversió immobiliària a Barcelona

El sector immobiliaria tanca 2016 amb un nou rècord d'inversió a Barcelona: 2.500 M€

Per a l'any vinent les expectatives són encara millors, ja que s'espera que la inversió a Barcelona continuï pujant, mentre que en altres llocs de l'Estat, com Madrid, s'alentirà. Això farà que Barcelona, que actualment concentra un 20% del total d'inversió del sector a Espanya el 2017 passi a concentrar el 25%, segons el director d'inversions d'Aguirre Newman, Hipólito Sánchez. "És possible que l'efervescència de Madrid l'any que ve s'aplaqui una mica", mentre que a Catalunya, on no hi ha operacions de tant volum com a Madrid, continuarà el degoteig d'inversions, ha indicat Sánchez.

A més, per a l'any 2017 s'espera que comencin a sortir al mercat paquets d'actius que els fons oportunistes es van quedar, a preus molt baixos, en els exercicis de sortida de la crisi, sobretot el 2013, cosa que ajudarà a dinamitzar les operacions.

Inversors internacionals

Els inversors internacionals continuen sent els grans actors del sector. Segons Aguirre Newman, del total de la inversió a Barcelona, només un 19% correspon a inversors domèstics, mentre que el 55% són internacionals i el 26% socimis, que tenen gestors espanyols però que els fons de què disposen són internacionals majoritàriament. Això fa que pràcticament el 80% de la inversió vingui de l'estranger.

El perfil de l'inversor ha canviat respecte dels anys anteriors, ja que cauen un 95% els fons oportunistes –els que buscaven gangues a baix preu per la crisi– i ja només són el 2%, mentre que pugen els inversors purament del sector o aquells que compren actius per rehabilitar-los i millorar-los i en treuen un rendiment.

Per a l'any vinent s'espera una pèrdua de pes de les socimis en el mercat, perquè ja han fet la gran expansió "comprant compulsivament", segons Gener, i s'augura un retorn d'inversors més tradicionals, com els institucionals, els particulars i 'family office' i les asseguradores.

Per segments, el mercat d'oficines tancarà l'any amb una inversió de més de 860 milions, un 2,8% menys que l'any anterior. En aquest mercat, la falta de superfícies disponibles s'ha situat ja per sota del 10% (9,97%), cosa que pressiona a l'alça els preus de lloguer i dificulta l'accés a superfícies de més de 2.500 metres quadrats.

Pel que fa al sector residencial, la inversió assolirà el 2016 els 120 milions d'euros. En aquest cas destaca l'augment dels projectes d'obra nova (amb un augment del 40% del visats), així com les rehabilitacions i canvis d'usos, sobretot al centre de Barcelona, on un 60% dels compradors són estrangers.

La inversió en centres comercials pujarà a 865 milions –només la compra de Diagonal Mar per Deutsche Bank ja aporta quasi 500 milions–, amb un increment de més del 2%, mentre que els locals comercials assoliran els 100 milions, en un any en què s'han vist operacions com la compra per Invesco del local de passeig de Gràcia on hi ha Prada per 45 milions, la mateixa quantitat que BMO RE Partners va pagar pel local d'Adolfo Domínguez al mateix passeig.

Pel que fa al segment logístic s'espera arribar als 144 milions d'inversió, i arribar al mig milió de metres quadrats, cosa que supera de nou el mercat de Madrid, també amb un descens de la superfície disponible que fa pujar els lloguers.

Sobre el sector hoteler, Anna Gener ha explicat que la moratòria ha fet que millorin l'ocupació i augmenti el preu de l'habitació, cosa que en fa poc atractiva la venda per part dels actuals propietaris perquè n'obtenen una bona rendibilitat.

No obstant, s'han registrat 364 milions d'inversió, amb operacions com la compra per HI Partners de l'hotel Terramar de Sitges per 23 milions, l'adquisició del Pullman Barcelona per un fons de Luxemburg per 90 milions, la venda per part d'Husa de l'Internacional de la Rambla per 11,2 milions o la venda per part de Benson Elliot del Silken Barcelona per 80 milions. En aquest segment, segons Hipólito Sánchez, "l'any vinent veurem més operacions protagonitzades per inversors internacionals i fons d'inversió".

stats