Economia 17/02/2022

Set anys seguits sense augmentar el percentatge de dones al capdavant de les empreses

Només el 12% de les companyies subjectes a la llei d’igualtat tenen un 40% de dones al consell d’administració

Ara
2 min
El president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, junt a l'alcalde de València, Joan Ribó, al congrés de la Confederación Española de Directivos i Ejecutivos (CEDE) celebrat a València

BarcelonaFa set anys que el percentatge d’empreses (12%) subjectes a la llei d’igualtat i amb almenys un 40% de dones al consell d’administració no augmenta. És la principal conclusió de l’estudi Presència de dones en consells d’administració i càrrecs directius a les empreses de Catalunya, a partir de les dades facilitades per Informa D&B. "No s’observen avenços importants des de l’aprovació de la llei d’igualtat el 2007", remarca l’informe, que ha estat elaborat per l'Observatori Dona Empresa Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç i s’ha presentat aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La llei d’igualtat estableix que les societats obligades a presentar comptes de pèrdues i guanys procuraran tenir una presència equilibrada de dones i homes (40%-60%) als consells, però moltes estan molt lluny d’assolir-ho. L'informe també assenyala que no hi ha "una relació positiva" entre grandària empresarial i presència femenina en llocs de responsabilitat encara que les que tenen plantilles més grans han tingut més temps d'adaptar-se a la norma. En aquest sentit, recull que les empreses de més de 250 treballadors compten amb un 17,2% de dones als consells, mentre que en les de 50 a 250 empleats, el percentatge és del 16%.

Com és habitual, els percentatges més alts de directives s’observen en la direcció de publicitat, recursos humans, qualitat, màrqueting i financera, amb percentatges d'entre el 29% i el 39%; mentre que els més baixos es donen en la direcció tècnica, producció, comercial, direcció general, informàtica i operacions, on elles només tenen entre el 12% i el 18% dels càrrecs. Pel que fa al sector TIC, la bretxa de gènere en els llocs de responsabilitat s’amplia amb només el 13,5% de dones als consells d’administració de les empreses d'aquest àmbit enfront del 25,7% a la resta d’empreses.

Per començar a capgirar les dades i fomentar la presència de la dona en els càrrecs de decisió de l’empresa, l’Observatori ha decidit posar en marxa la primera Escola d’Igualtat, un espai que té per objectiu formar i acompanyar les empreses en la formació d’igualtat. El primer curs de l'escola se centrarà en els plans d’igualtat a l’empresa.

stats