Economia 18/12/2016

Els sindicats tornen al carrer per doblegar Rajoy en el diàleg social

Milers de persones s'han manifestat a Madrid convocades per UGT i CCOO

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Capçalera de la manifestació convocada pels sindicats aquest diumenge a Madrid. EFE

MadridQuatre anys després de les grans mobilitzacions a Madrid contra les retallades, els sindicats tenen la intenció de tornar a convertir el carrer en una trinxera per poder negociar amb el govern de Mariano Rajoy amb el suport de la gent. Aquest diumenge s'han manifestat milers de persones a la capital espanyola –30.000 segons els organitzadors– en contra dels "límits" que els imposa el govern al diàleg, sobretot pel que fa a l'augment del salari mínim pactat amb el PSOE, el 'no' taxatiu a derogar la reforma laboral, i la negociació del conveni col·lectiu i del futur pacte de les pensions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

UGT i CCOO han convocat durant els últimes tres dies 60 actes de protestes en diferents ciutats de l'Estat que han culminat avui amb aquesta gran manifestació a Madrid. L'objectiu: demanar al govern espanyol que es recuperin els drets perduts durant els últims anys de crisi. Amb el lema "Les persones i els seus drets, el primer, defensant-los", han assistit a la protesta els líders d'UGT, Josep Maria Àlvarez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo.

Pablo Iglesias, en la manifestació convocada pels sindicats a Madrid. EFE

Mobilització de PSOE, Podem, IU i les confluències

A última hora hi han fet acte de presència tant el portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, com el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el d'IU, Alberto Garzón, així com representants d'En Comú Podem, Compromís i En Marea. Àlvarez ha anunciat que aquesta serà la primera de moltes mobilitzacions i que seguiran "manifestant-se fins que sigui necessari".

Àlvarez i Toxo tenen previst reunir-se aquest dimarts amb la ministra de Treball, Fátima Báñez, i els presidents de la CEOE, Joan Rosell, i de Cepime, Antonio Garamendi. Els dos grans sindicats busquen pressionar tant patronal com el govern espanyol amb un període llarg de protestes que vagi creixent d'intensitat perquè l'executiu de Mariano Rajoy deixi de mantenir negociacions de "cartró pedra" i senti "l'escalf dels treballadors".

Fátima Báñez censura les protestes

Báñez ha respost ràpidament a les mobilitzacions i ha dit que vol veure els sindicats "asseient-se de seguida a les taules de treball". "Jo preguntaria als interlocutors socials: 'No hi ha res que us agradi, de la reforma laboral? Ni tan sols la capacitat de crear més de 2.200 llocs de treball al dia?'", ha dit en declaracions a la Cope.

Defensa d'un govern pel canvi al Congrés

Tant Àlvarez com Toxo han denunciat que a Espanya l'economia està creixent però que els treballadors segueixen amb la mateixes condicions de precarietat que durant la crisi. Tots dos líders sindicals han instat tant el PSOE com Podem i les confluències a entendre's al Congrés perquè defensen que hi ha una "majoria pel canvi" amb prou "força" per canviar lleis. Àlvarez ha reivindicat que, malgrat que segueixi governant Rajoy, aquesta pot ser la "legislatura del canvi" si tots els partits d'esquerres van de bracet a la cambra baixa.

Desfilada de pensionistes

Malgrat el simbolisme de convertir-se en el primer pols dels sindicats en la segona legislatura de Rajoy, la mobilització no ha reunit ni de bon tros les persones que convocaven les marees a Madrid fa quatre anys o el 15-M. La majoria de manifestants tenien més de 50 anys i hi eren per reivindicar el futur de les pensions. És el cas del Simón, un jubilat de 68 anys que clamava perquè el col·lectiu de pensionistes s'uneixi d'una vegada i es mobilitzi. "Som el col·lectiu amb més pes i temps d'Espanya", ha reivindicat en declaracions a l'ARA.

Un dels pocs grups de joves que hi havia a la mobilització era el del Partit del Treball Democràtic, una formació sindical nascuda fa tres anys. Un dels seus portaveus, Mario Murillo, de 28 anys, lamentava a l'ARA que les dinàmiques dels grans sindicats hagin limitat durant molts anys les reivindicacions dels joves precaris, però confia que partits com Podem permetran reconnectar-los amb la lluita sindical.

stats