DEUTE
Economia 19/05/2011

Standard &Poor's rebaixa la qualificació de Catalunya per haver superat el dèficit previst

L'agència avisa, a més, que manté en negatiu les perspectives de futur de la Generalitat.

Efe
2 min

BarcelonaLa firma de qualificació Standard & Poor's ha rebaixat el "ràting" de la Generalitat de Catalunya des de 'A' fins a 'A+' per al deute a llarg termini, pels elevats nivells de dèficit i deute, segons que informa el grup de valoració de riscos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per al curt termini, Catalunya baixa també de 'A' fins a 'A-1', "pel dèficit fiscal més alt d'allò esperat i l'acumulació del deute", cosa que fa que també el "ràting" de la Generalitat quedi en perspectiva negativa.

Standard & Poor's recorda en la seva nota que la Generalitat ja ha reconegut que tindrà dèficit fiscal, ja que l'administració catalana va anunciar que en els Pressupostos de 2011, que està preparant, aquesta partida superarà el 2%.

A més, Standard & Poor's adverteix que "els indicadors de liquiditat s'han deteriorat", malgrat la qual cosa la Generalitat seguirà accedint a finançament de tercers.

Standard & Poor's justifica la seva perspectiva negativa perquè, segons el seu parer, "reflecteix els riscos que Catalunya no pugui rebre més transferències del Govern central", per la qual cosa: "la liquiditat podria deteriorar-se per damunt de les nostres expectatives".

"El pes del deute de Catalunya i el pressupost s'han deteriorat més enllà dels nivells que són coherents amb una 'A +' de qualificació", afirma Standard & Poor's.

A més, aquesta firma de "ràting" augura un major debilitament d'aquests paràmetres, d'acord amb els seus pronòstics en tots els escenaris.

Standard & Poor's afirma que "el retard en l'aplicació de fortes mesures de reducció de despeses el 2010 farà que sigui molt difícil per a Catalunya reduir el seu dèficit fiscal als objectius acordats a nivell nacional en les regions espanyoles (1,3% del PIB regional el 2011)".

"No obstant això, creiem que el Govern central pot proporcionar fons addicionals a final de 2011, per ajudar a aconseguir l'objectiu de Catalunya", matisa la firma de "ràting".

A més, els indicadors de liquiditat de Catalunya s'han deteriorat dràsticament, "ja que la regió ha aprofitat de forma massiva els mercats al detall, amb problemes de curt termini i a taxes d'interès molt altes", en referència al recent recurs a emissions de bons minoristes.

No obstant això, encara preveuen un accés de Catalunya al finançament extern d'alt volum, basat en l'historial de la regió entre 2009 i maig de 2011.

"La perspectiva negativa reflecteix el risc que Catalunya no pugui rebre les transferències addicionals que ha sol·licitat del Govern central", sense les quals "és probable que incorri en majors dèficits".

La perspectiva negativa reflecteix també la possibilitat que Catalunya pugui trobar dificultats inesperades en la recaptació de fons externs en els pròxims mesos.

Standard & Poor'S adverteix que estudia noves rebaixes i, en aquest sentit, avisa en la seva nota: "podríem baixar la qualificació de Catalunya si preveiem que el dèficit després de despesa de capital serà substancialment superior al 8%-10% dels ingressos totals el 2011 o, més en general, es desviarà del nostre escenari base durant el període 2011-2013".

Aquesta firma també reduiria la qualificació si detecta "que l'accés de Catalunya al finançament extern es troba amb obstacles", encara que aquest no és el seu "escenari base".

Standard & Poor's adverteix que farà un seguiment mensual de la situació d'accés de la Generalitat al finançament extern dels mercats, en especial abans de les grans amortitzacions previstes al novembre de 2011, quan guanyen 3.000 milions en bons.

stats