Economia 02/01/2022

Les ‘stock options’ de Glovo: directius i treballadors s’enduen 700 milions d’euros en accions de Delivery Hero

Amb la retribució al personal, el cost de la compra es duplica

2 min
Oscar Pierre, conseller delegat de Glovo.

Pluja de milions per als directius i treballadors de Glovo que cobressin part del seu sou en accions de la companyia. Aquest tipus de remuneració, coneguda com a stock options i molt habitual en les start-ups, es pot cobrar en determinats moments, com per exemple quan la companyia canvia de propietari. És el cas de Glovo, que durant el Cap d’Any va ser adquirida per Delivery Hero.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest gegant alemany s’ha compromès a entregar 7,2 milions d’accions als treballadors de Glovo que estaven en alguns dels programes de stock options que tenia l'empresa barcelonina, tal com consta a la presentació que Delivery Hero ha fet per als inversors, segons ha avançat El País. Al preu actual de Delivery Hero a borsa, aquest nombre d’accions val 706 milions d’euros.

De totes maneres, segons explica Delivery Hero l’entrega es farà "en els pròxims quatre anys", fet que podria fer variar el valor d’aquestes accions, ja que la companyia cotitza a borsa. Sigui com sigui, les perspectives són bones: des que es va estrenar als parquets el 2017, Delivery Hero ha pràcticament quadruplicat el seu valor, i ha saltat des dels 28 euros per acció fins als 98 que valia al tancament de l’última sessió.

Tota aquesta retribució no inclou el que puguin cobrar els fundadors de Glovo, com el conseller delegat Oscar Pierre, si decideixen vendre la participació que probablement conserven com a fundadors que són. De fet, Delivery Hero no ha detallat a qui comprarà les accions per elevar el seu pes per sobre del 80% del capital de Glovo.

La meitat del cost

Si es tenen en compte aquestes stock options, el preu de la compra de Glovo per part de Delivery Hero gairebé es duplica respecte al preu que s’havia anunciat inicialment.

En concret, el grup berlinès de repartiment a domicili ja era accionista de Glovo, però ara ha decidit ampliar la seva participació des del 43,8% fins al 83,2%. Per fer-ho, emetrà 7,9 milions de noves accions, valorades en 774 milions (al preu de l’última sessió a borsa), gairebé el mateix valor que tenen les stock options que pagarà als empleats de Glovo. En suma, a Delivery Hero l'operació li costa 15,1 milions d'accions valorades en 1.410 milions d'euros.

Consultada per aquest diari, una portaveu de la companyia no ha volgut detallar quants treballadors tenen stock options i s'ha limitat a dir que això "depèn de l’experiència, la remuneració o el que negocia cada treballador".

El 2020, l’últim any amb dades disponibles, Glovo va declarar tenir 1.221 treballadors, dels quals 15 eren consellers i directius i 625 personal tècnic i càrrecs intermedis. Aquests dos són els grups de treballadors que més probablement tenen stock options. La resta (personal administratiu, obrer i becaris) no acostumen a tenir aquest tipus de retribució. Els repartidors de l’aplicació, coneguts com a riders, tampoc la tenien.

Segons la darrera memòria de la companyia, els programes de remuneració aprovats per Glovo preveuen diversos escenaris en els quals els propietaris d’aquestes stock options poden cobrar-les. I un d’aquests escenaris és que Glovo passés a tenir un nou accionista majoritari, tal com ha passat ara.

stats