Els supermercats podran limitar de forma "extraordinària" l'acaparament d'articles

El govern espanyol introdueix la mesura al pla de xoc per fer front a l'impacte econòmic de la guerra, que durarà fins al 30 de juny

2 min
Una compradora  En un establiment d’una gran cadena de supermercats a Sagunt.

MADRIDEl pla de xoc per fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la crisi energètica i la guerra a Ucraïna amaga més d'un canvi legislatiu fins ara no conegut. La norma, que s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest dimecres, inclou que els supermercats puguin limitar la quantitat de productes que poden ser adquirits pels compradors. En concret, es modifica l'ordenació del comerç minorista i s'estableix que "davant circumstàncies extraordinàries o de força major", els establiments comercials podran "suspendre de manera temporal la prohibició prevista de limitar la quantitat d'articles que poden ser adquirits", segons recull el BOE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern espanyol introdueix aquesta mesura després de dues setmanes en què la vaga de transportistes, però també la guerra a Ucraïna, anomenat el "graner d'Europa", han tingut conseqüències en diferents supermercats de l'Estat. De fet, les grans cadenes van començar a limitar les vendes d'oli de gira-sol, un producte elaborat a partir d'unes llavors que majoritàriament procedien d'Ucraïna.

La normativa que regula el comerç minorista estableix que els comerciants "no poden limitar la quantitat d'articles que poden ser adquirits per un comprador ni establir preus més elevats o suprimir reduccions o incentius pel fet que les compres superin un determinat volum" i només estableix l'excepció "temporal" de mesures de limitació en cas que el supermercat no tingui existències suficients d'un producte concret. Ara el govern espanyol permetrà que fins al 30 de juny —el pla de xoc durarà fins a aquesta data, per bé que el govern espanyol ja ha obert la porta a prorrogar-lo si cal— els supermercats puguin controlar l'acaparament de productes per part dels clients.

Ara bé, les llavors de gira-sol no són l'únic producte que es va veure afectat per la guerra. S'hi afegeix el cereal i l’oli vegetal. De fet, Ucraïna és el gran proveïdor d’aquest producte a Catalunya i Espanya: un 70% del que arriba és ucraïnès. Això va impactar directament en les empreses que treballen amb aquest tipus d'ingredient, fins al punt que han posat l'opció del tancament damunt la taula. "La mesura vol donar seguretat jurídica, evitar l'acaparament i garantir un accés just", ha dit la ministra d'Indústria i Comerç, Reyes Maroto, aquest dimecres, que ha destacat que és un canvi normatiu "molt acotat i excepcional, però que respon a una necessitat del sector".

Queda prohibit acomiadar?

La lletra petita del BOE d'aquest dimecres també especifica exactament en quins supòsits les empreses no podran acomiadar, com a mínim fins al 30 de juny. Queda prohibit l'acomiadament objectiu per causes vinculades a "l'augment dels costos energètics" en aquelles empreses que reben ajudes públiques. També en aquelles empreses que s'acullen a un ERTO, però no a totes. Només les empreses que apliquin un ERTO i rebin ajudes públiques, és a dir, en el cas dels expedients per força major i els ERTO ETOP que rebin ajudes públiques. Si es tracta d'un ERTO per causes objectives, però sense suport públic s'aixeca el veto a l'acomiadament.

stats