MINERIA
Economia 07/02/2013

Súria aprova el permís que necessitava Iberpotash

L'Ajuntament de Súria va aprovar ahir el pla especial urbanístic de la rampa d'accés a la mina Cabanasses. Dilluns ha de ser refrendat per la Generalitat i els ajuntaments de la Catalunya Central.

Vicenç Moliné
2 min
La muntanya de potassa generada per la mina propietat d'Iberpotash a Súria presideix les vistes d'aquest poble.

BARCELONA.El ple de l'Ajuntament de Súria va aprovar ahir el pla despecial urbanístic (PEU) per a la construcció de la nova rampa d'accés a la mina Cabanasses, el permís que necessitava Iberpotash per reprendre les obres d'aquest projecte clau per a l'expansió de l'empresa. La falta d'aquest permís va obligar la companyia a aturar les obres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un ple extraordinari convocat tan aviat com el consistori va rebre l'informe mediambiental del projecte, el PEU va rebre el suport de tots els grups polítics presents al consistori, tant de l'equip de govern com dels regidors de l'oposició. L'alcalde, Josep Maria Canudas (CiU), va destacar que la unanimitat "visualitza el suport a una empresa disposada a fer inversions i crear llocs de treball a Súria".

Amb l'aprovació d'aquest PEU, Iberpotash veu com es desbloqueja el procés legal per reprendre les obres inciades a l'octubre, quan encara no comptava amb tots els permisos, com va denunciar el despatx d'advocats Estudi Jurídic Ambiental. El 7 de gener la Generalitat va ordenar aturar les obres.

Últims tràmits

Iberpotash, però, no podrà reprendre les obres immediatament. El PEU encara ha de passar per la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central (CTUCC), que està integrada per la Generalitat i ajuntaments de la zona i que es reunirà dilluns vinent. En el cas que doni el vistiplau al text aprovat ahir, el departament de Territori i Sostenibilitat tindrà via lliure per publicar una resolució que permeti la represa de les obres. Tot i que fonts d'aquest departament assenyalen que la resolució difícilment es publicarà l'endemà de la votació a la CTUCC, asseguren que "serà qüestió de pocs dies". Així, els 40 treballadors que el consorci format per Copisa i Ferrovial tenia treballant a la rampa, i que des que es van aturar les obres gaudeixen de dies de vacances, podran seguir excavant la nova rampa, on ja s'han perforat més de 500 metres.

Projecte Phoenix

El nou accés a la mina Cabanasses, en el qual l'empresa ha invertit 160 milions d'euros, és el primer pas del projecte Phoenix. Amb ell, Iberpotash, propietat de la multinacional israeliana ICL, vol augmentar un 40% la producció de la seva planta abans del 2015.

La continuació d'aquest projecte, que inclouria el tancament de la mina que l'empresa té a Balsareny, suposaria oferir una solució a l'altre gran front legal que té obert Iberpotash, a qui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obligar a refer el pla de recuperació i ampliar la fiança per possibles danys ambientals a la planta de tractament de potassa de Sallent, unes instal·lacions que l'empresa vol reconvertir en un centre logístic.

stats