Economia 01/04/2013

La llum baixa i el gas i el telèfon es congelen: les noves tarifes de l'abril

A partir d'aquest dilluns, la tarifa d'últim recurs (TUR) d'electricitat baixa un 6,62%, mentre que la del gas natural es manté congelada. Telefónica rectifica i decideix no apujar de moment la quota d'abonament mensual

Efe / Ara
2 min
Els ingressos i els costos del sistema elèctric tenen un desequilibri de 24.000 milions.

MadridL'abril s'estrena amb noves tarifes de la llum, el gas i el telèfon. A partir d'aquest dilluns, 1 d'abril, la tarifa d'últim recurs (TUR) d'electricitat baixa un 6,62%, mentre que la del gas natural es manté congelada. La quota d'abonament mensual de Telefónica, que estava previst que pugés un 2,9%, fins als 14,38 euros, finalment restarà congelada en els 13,97 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'abaratiment de la tarifa d'últim recurs de la llum, a la qual estan acollits la majoria de consumidors domèstics –uns 20 milions de llars i pimes–, és la primera baixada des que va entrar en vigor el sistema el juliol del 2009.

Segons el ministeri d'Indústria, aquesta rebaixa es traduirà en un estalvi mitjà de 29,35 euros anuals per a un consumidor mitjà. D'acord amb els càlculs de l'associació de consumidors Facua, un usuari mitjà veurà com el seu rebut baixa uns 5,71 euros al mes.

Tanmateix, Facua ha advertit que es tracta d'una baixada "merament conjuntural" que no pal·lia "els brutals increments tarifaris que han patit els usuaris en l'última dècada, en què el rebut gairebé s'ha duplicat".

La baixada de la TUR a l'abril es correspon amb la caiguda del preu de l'energia i la congelació de la part regulada de la tarifa, els denominats peatges, amb la qual es retribueixen conceptes com la distribució, el transport o les primes a les renovables. D'aquí a tres mesos, la tarifa es tornarà a revisar.

Pel que fa a la TUR del gas natural, Indústria ha decidit mantenir-la sense canvis en la revisió d'abril "a causa del pràcticament nul avanç del preu de la primera matèria" en aquest trimestre.

A més d'això, des del passat 25 de març, la bombona de butà, que utilitzen uns 8 milions de llars, costa un màxim de 17,13 euros, fet que suposa un augment del 5% respecte al preu anterior (16,32 euros).

Marxa enrere de Telefónica

També estava previst que pugés a partir d'avui la quota d'abonament mensual de Telefónica un 2,9% (l'IPC del 2012), la qual cosa hagués suposat passar dels 13,97 euros establerts el 2008 als 14,38 euros. Aquest increment afectaria una mica més del 15% d'abonats que encara no tenen tarifes planes o plans de preus.

Finalment, Telefónica ha fet marxa enrere i no apujarà, de moment, la quota d'abonament. Segons ha confirmat la companyia, la decisió d'apujar la tarifa queda ajornada 'sine die' i tornarà a estudiar la situació econòmica del mercat i de la companyia abans de prendre la decisió.

La quota està congelada des del 2008 per la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), organisme que a finals d'any va decidir desregular-la per al mercat dels consumidors i mantenir-la per al mercat empresarial.

Malgrat la desregulació, la CMT va establir que Telefónica no pot pujar aquests preus per sobre de l'IPC fins a l'any 2016.

La quota està per sota de la mitjana europea, que és de 15,26 euros al mes.

stats