Economia 06/05/2014

Els socis europeus que impulsen la taxa Tobin l'ajornen fins al 2016

Acord polític entre deu estats membres per imposar un impost a algunes transacciones financeres, que entrarà en vigor un any més tard del previst

Laia Forès
1 min

Brussel·lesEls governs de deu estats membres –entre ells Espanya, Alemanya i França– han anunciat un acord polític per impulsar una taxa a les transaccions financeres, coneguda com a taxa Tobin, que entrarà en vigor el 2016, un any després del que estava previst. L'acord és poc més que una declaració d'intencions, atès que no inclou detalls tècnics, com ara quin serà el gravamen, i és una versió molt reduïda del projecte inicial, que era molt més ambiciós.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una primera fase només es gravarà la compra de bons, tot i que aquest aspecte no apareix en el text que han fet públic els deu països. "No, és un compromís polític", ha assegurat De Guindos davant les veus que critiquen l'acord, molt poc concret, per ser una mesura electoralista.

Finalment seran deu socis els que impulsaran la taxa, perquè Eslovènia s'ha despenjat a última hora. Els diners que recaptin els estats membres amb la taxa, que no afectarà les operacions bancàries habituals dels clients dels bancs, servirà per alleugerir el dèficit públic. Països com el Regne Unit i Suècia s'han mostrat contraris a la iniciativa perquè consideren que afectarà les seves economies.

stats