ENERGIA
Economia 23/10/2014

El TC suspèn la llei catalana que garantia llum i gas a l’hivern en casos de pobresa

La Generalitat estudia alternatives perquè les 895 famílies en dificultats puguin pagar les factures

Elena Freixa
3 min

BarcelonaLa normativa catalana sobre pobresa energètica, que prohibia tallar el subministrament de llum i gas durant els mesos d’hivern a les llars amb menys recursos, ha quedat des d’ahir en suspens, igual que la sort de les 895 famílies que s’hi havien acollit des que es va aprovar el desembre passat, una xifra que previsiblement havia de créixer amb l’arribada del fred. El Tribunal Constitucional va suspendre ahir cautelarment el decret català després d’acceptar el recurs del govern espanyol. L’executiu de Mariano Rajoy considera que la norma genera desigualtats entre els consumidors de la resta de l’Estat, on no tindria efecte aquesta garantia de subministrament. Ara s’obre un període de quinze dies en què el Govern i el Parlament poden presentar al·legacions davant de l’alt tribunal, que tindrà un termini de cinc mesos per ratificar o aixecar la suspensió de la norma catalana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Preveient que el govern espanyol complís la seva amenaça de frenar l’aplicació d’aquesta mesura, el Govern ja treballava en solucions alternatives per evitar aquest hivern els talls de llum i gas en els casos de pobresa extrema a Catalunya, segons van assenyalar ahir a l’ARA fonts del departament d’Empresa i Ocupació. El conseller Felip Puig va dibuixar la setmana passada al Parlament algunes solucions possibles, com ara que els clients més vulnerables puguin estar exempts de pagar l’IVA de les factures energètiques durant els mesos d’hivern. El decret del Govern plantejava que es garantissin aquests serveis sobretot en l’època més crítica de fred, entre els mesos de novembre i març.

Com que la suspensió temporal té efectes retroactius a 24 de setembre (data en què l’executiu espanyol va presentar el recurs), les 895 famílies que s’havien acollit a les garanties ofertes pel decret tornen a quedar exposades a talls en els subministraments en cas d’impagament. En concret, la suspensió del TC deixa sense efectes les modificacions introduïdes al Codi de Consum català. Es tracta de punts com els requisits que han de reunir els consumidors per ser beneficiaris de la garantia energètica i les facilitats que introduïa perquè ajornessin el deute de les factures i el paguessin fraccionadament entre els mesos d’abril i octubre següents.

L’executiu de Rajoy va recórrer el decret el 26 de setembre al·legant que generava una discriminació positiva per als consumidors catalans i que envaïa les seves competències en matèria de règim energètic.

Transposició europea pendent

La Generalitat ja ha criticat que darrere la maniobra del govern espanyol hi ha una “falta de sensibilitat” pels consumidors amb menys recursos. Ha defensat que la mesura de garantir els subministraments energètics als més pobres va en la línia que estableix la normativa europea que el govern espanyol encara no ha adaptat a Espanya. La transposició d’aquesta llei de la UE ha d’establir els nous requisits per considerar un consumidor vulnerable i, per tant, incloure’l dins dels programes de garanties d’accés a serveis bàsics com la llum i el gas, especialment durant els mesos freds.

“El govern espanyol no fa ni deixa fer”, va sentenciar el conseller Puig al Parlament en referència a aquest tema. Va recordar al ministeri d’Indústria que té pendents d’adaptar dues directives europees que han d’assegurar als ciutadans els serveis bàsics en determinades circumstàncies. “Ja no es tracta d’un atac jurídic a l’autogovern sinó d’un atac a la cohesió social i als ciutadans més vulnerables”, va defensar, i va anunciar que el Govern combatrà el recurs de l’Estat.

La pobresa energètica és una amenaça per a unes 300.000 famílies catalanes, segons els càlculs de la Taula de la Pobresa Energètica, que reuneix diverses entitats socials. Han demanat a la Generalitat que creï un fons de suficiència dotat amb uns 240 milions d’euros per cobrir els impagaments amb les companyies i les necessitats dels consumidors més pobres. El Govern ja avisar que no podria afrontar aquesta suma en solitari.

stats