Economia 07/09/2017

El TC suspèn la llei del referèndum

L'alt tribunal enviarà advertiments personals a alcaldes, Mossos i responsables dels mitjans catalans

Júlia Manresa / Ernesto Ekaizer
3 min
La reforma del Tribunal Constitucional, a la imatge, es va pensar perquè no calgués aplicar l’article 155: les  mesures que permet prendre al TC ja suposen un 155 virtual.

MadridRajoy ja va deixar clar que la llei del referèndum trigaria gairebé tantes hores a tramitar-se com a ser anul·lada. I, de fet, el Tribunal Constitucional ha trigat una hora i mitja a suspendre aquesta llei i tots els decrets i acords. Aquesta ha sigut l’estona que els 12 magistrats de l’alt tribunal han necessitat per decidir l’admissió a tràmit dels recursos d’inconstitucionalitat que ha presentat aquesta tarda el govern de Mariano Rajoy després d’haver-ho acordat en un consell de ministres celebrat de manera extraordinària. El ple del TC s'ha tornat a reunir passades les 20.00 h i abans de les 22.00 h ja havien resolt l'admissió.

Com que els magistrats del TC han decidit admetre a tràmit aquests quatre recursos, queda anul·lada automàticament la llei del referèndum aprovada ahir pel Parlament català, però també el decret de convocatòria, el decret de mesures complementàries i l’acord de constitució de la sindicatura electoral. Aquesta suspensió és cautelar i durant 5 mesos mentre no hi hagi una sentència ferma.

A més, el TC també ha fet seva la petició del govern espanyol perquè el TC enviï advertiments als 947 alcaldes de Catalunya, però també als Mossos i alts càrrecs públics de la Generalitat com els responsables dels mitjans públics, TV3 i Catalunya Ràdio.

D’altra banda, amb els recursos d’inconstitucionalitat el govern espanyol també ha interposat davant el TC un segon incident d’execució contra la tramitació de la llei de transitorietat que ha aprovat aquest matí la mesa a Catalunya. El TC també l'ha admès a tràmit. El govern de Rajoy, per tant, recorre cada pas que fa la Generalitat cap a l’1-0, una estratègia que ja va deixar clara ahir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

Els quatre recursos presentats per Rajoy també van lligats a una petició perquè el mateix TC adverteixi més de 1.000 persones que no poden col·laborar en el referèndum. Aquests avisos s’han d’enviar als 947 alcaldes que hi ha a Catalunya a més de tots els membres del gabinet del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i alguns dels seus alts càrrecs, com ara els directors dels mitjans públics catalans.

Considera la petició de Forcadell “impertinent i abusiva”

Els 12 magistrats de l’alt tribunal han arrencat la jornada d’aquest dijous poc després de les 10.00 h amb dues peticions sobre la taula, la de recusació contra ells mateixos presentada per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, una petició que ha sigut desestimada al matí pel mateix TC. Els 12 membres d’aquest tribunal ni tan sols han estudiat una petició que consideren “impertinent i abusiva” i que no mereix una decisió a fons perquè la mateixa naturalesa del tribunal (no forma part del poder judicial ni té substituts al càrrec) impedeix que siguin ells els que es pronunciïn sobre la seva recusació.

El que sí que han acceptat els magistrats és la primera petició d’incident d’execució que va presentar ahir Rajoy. El document, de 34 pàgines, no demanava que el TC suspengués càrrecs sinó que el TC valori elevar a la fiscalia la investigació de delictes penals dels membres de la mesa. En aquesta resolució, el Constitucional sí que considera pertinent, però, que la presidenta del Parlament pugui defensar els seus drets a títol personal “sense perjudici de la personació del Parlament de Catalunya a través dels seus serveis jurídics”. En aquest sentit, el tribunal dona tres dies hàbils a la mesa del Parlament i al fiscal perquè presentin al·legacions.

Pel que fa la petició de cerca de responsabilitats penals a la fiscalia, però, aquest dijous ja ha comparegut el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, per anunciar que la fiscalia prepara dues querelles paral·leles contra tots els membres del govern de la Generalitat, a més de donar instruccions a la policia perquè pugui intervenir qualsevol procés o actuació preparatòria del referèndum.

Resolució del TC en què rebutja la recusació presentada per Forcadell
stats