Economia 19/02/2015

El TC admet a tràmit el recurs de la Generalitat contra la llei d'horaris comercials

El Govern creu que aquesta és una de les competències més afectades pel 'macro-decret' de mesures econòmiques aprovat pel PP

Agències
2 min
Els botiguers ja van atribuir la pujada de les vendes del setembre a l'efecte estadístic de la pujada de l'IVA de l'any passat.

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs que els governs de la Generalitat, el País Basc, Andalusia i Astúries van presentar contra el 'macro-decret' de 26 lleis que el PP va aprovar al Congrés el juliol de 2014. Es tracta de la Llei de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència, que l'executiu català va recórrer al TC en considerar-la inconstitucional per "vulnerar competències en matèria d'ocupació, energia i comerç".

El Constitucional recorda que l'admissió a tràmit no suposa cap pronunciament sobre el fons del recurs, que l'alt tribunal resoldrà els pròxims dies.

La pugna per la legislació dels horaris comercials

En matèria de comerç, el recurs de la Generalitat afecta la modificació que va fer el govern espanyol, que va restar capacitat a les comunitats per definir les zones de gran afluència turística. El Govern també recorre, per invasió de competències, l'eliminació de les autoritzacions prèvies per a l'obertura, trasllat i ampliació d'establiments comercials.

Aquesta acceptació se suma al conjunt de litigis que el Govern català i l'Estat han mantingut per la legislació dels horaris comercials, que ha canviat fins a sis vegades en dos anys. A finals de l'any passat el Tribunal Constitucional va suspendre la llei catalana després d'admetre un recurs de l'executiu espanyol que la considerava inconstitucional per establir un "règim d'horaris més restrictiu".

Més invasió de competències

En l'àmbit energètic, impugna els articles que exclouen del sistema de retribució del gas els costos generats per les normatives autonòmiques. De la mateixa manera, el recurs es dirigeix contra l'apartat que encarrega al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme la gestió dels certificats d'eficiència energètica i del Fons nacional d'eficiència energètica, en perjudici de les competències executives ja assumides per la Generalitat.Finalment, en matèria d'ocupació, el recurs va contra aquells articles que reserven a l'Estat funcions executives, com ara la creació del Fitxer de la garantia juvenil, la gestió de determinats programes de polítiques actives d'ocupació o l'autorització.

stats