Tecnologia

90 M€ per doblar la capacitat de l'ordinador MareNostrum 5 l'any 2025

Aquesta infraestructura clau per a la intel·ligència artificial tindrà una capacitat de càlcul de fins a 450.000 bilions per segon

2 min
El superordinador MareNostrum 5, instal·lat al Barcelona Supercomputing Center.

MADRIDNo fa ni un any que el MareNostrum 5 del Barcelona Supercomputing Center va aterrar a la capital catalana i ja es contempla doblar la seva capacitat de càlcul l'any 2025. Tot i que es tracta d'un objectiu ambiciós, només fa que posar en relleu com serà d'important la intel·ligència artificial (IA) en un futur, o com a mínim així ho preveuen els governs. Aquesta infraestructura clau per a la IA té actualment una capacitat de càlcul o processament de fins a 314.000 bilions d'operacions per segon (314 petaflops), una xifra que l'any que ve escalarà per sobre dels 450.000 bilions per segon (450 petaflops), tal com es recull a l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial 2024 del govern espanyol aprovada aquest dimarts. Per fer-ho possible es preveu una inversió addicional d'entre 55 i 90 milions d'euros, segons la mateixa estratègia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per posar un exemple, l'actual capacitat del MareNostrum 5 significa que triga una hora a fer els càlculs que un portàtil de gamma mitjana-alta trigaria 46 anys a fer. Si es compara només amb la capacitat de portàtils de gamma alta, el MareNostrum 5 té la potència de 380.000 portàtils alhora.

"Tot i que Espanya té un bon punt de partida en supercomputació, especialment després de la posada en marxa del MareNostrum 5, es reforçarà la seva capacitat, amb l'objectiu que aquest supercomputador tingui una actualització addicional en tan sols uns mesos. L'objectiu és que l'adquisició d'aquest nou clúster especialitzat en IA pugui entrar en funcionament el 2025 i incorpori les últimes tecnologies", es desprèn del document aprovat pel govern espanyol i pilotat pel ministeri de Transformació Digital, sota la batuta de José Luis Escrivá (PSOE). A ulls del govern espanyol, l'Estratègia IA 2024 "parteix de la realitat que la supercomputació és un pilar fonamental per a l'avenç de la intel·ligència artificial". Amb l'increment de la capacitat, però, no només es vol donar ales al sector científic i, per tant, a la investigació, sinó també a la indústria. De fet, el pla aprovat per l'executiu recull específicament el "compromís de dedicar un 20% de la capacitat del MareNostrum 5 a la indústria".

1.500 milions en dos anys

Aquesta mesura, però, és només una de les que s'emmarquen en l'eix de reforç de les capacitats per al desenvolupament de la intel·ligència artificial a Espanya i que juntament amb la "facilitat per implementar la IA al sector públic i privat", així com "fomentar una IA transparent, ètica i humanista" conformen l'estratègia aprovada per l'executiu espanyol i que preveu una inversió de fins a 1.500 milions d'euros entre aquest 2024 i el 2025. El pla inclou desenvolupar un nou marc regulador per als centres de processament de dades, la creació de models de llenguatge en castellà i també en la resta de llengües de l'Estat o impulsar el talent i la formació.

stats