"Busqueu inversió fora com més aviat millor": el 4YFN pren el pols a les 'start-ups'

Inversors i emprenedors reflexionen sobre els canvis de tendència a l'hora de trobar finançament

3 min
L'espai 4YFN al MWC

BarcelonaDeia el cofundador de Glovo, Oscar Pierre, que si no s'hagués venut l'empresa de repartiment de menjar a domicili a l'alemanya Delivery Hero quan ho va fer, ara "tindria greus problemes, tant pel que fa a la competència com a la inversió". Ho sentenciava d'aquesta manera dimarts en una conferència al saló de start-ups 4YFN, que se celebra conjuntament al Mobile World Congress (MWC) i que enguany celebra els 10 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest punt de trobada dedicat a empreses emergents i inversors és el termòmetre que permet mesurar la situació de l'emprenedoria, local i internacional. Lluny ja dels anys en què el capital inversor semblava una font inesgotable de benzina per a les start-ups i les notícies de tancament de rondes de finançament sortien com bolets –les pujades de tipus d'interès han contribuït a aturar la bogeria inversora–, al 4YFN no decau l'entusiasme emprenedor, però tot es viu amb una mica més de prudència.

Al saló les conferències giren al voltant de l'èxit i el creixement, tot i que també hi ha espai per parlar de fracàs, de consells i de noves maneres de fer empresa, sobretot "de manera més responsable i sostinguda", se sent dir en diverses xerrades. El mateix Pierre ho verbalitzava en la seva intervenció, entrevistat per la sòcia i inversora de Seaya Ventures, Beatriz González: "El que hauria fet diferent és controlar més els costos de creixement: si tornés a començar aniria amb més calma", explicava el cofundador de Glovo. "També aniria més amb compte a l'hora d'anunciar ampliacions de capital molt altes; el dia que anuncies que tens molts diners al banc, és com un efecte cataracta de microdecisions en què tothom deixa d'empènyer", reflexionava l'emprenedor.

De fet, un creixement més sostingut és el que busquen ara els inversors i les grans rondes han afluixat. Ara els fons inversors es miren amb lupa on posen els seus diners. De fet, les scale-ups –empreses emergents que estan creixent a ritmes al voltant del 20% anual–, que requereixen rondes més importants, són les que tenen més problemes per trobar gasolina. “En el passat, es van finançar alguns models de negoci que no eren del tot sostenibles, i això s’ha vist en diversos casos. Però el més important és que avui, en un moment macroeconòmic molt difícil per al finançament, les rondes petites se segueixen mantenint molt bé”, ha explicat en diverses ocasions el director del 4YFN, Pere Duran.  

Inversió de fora, "com més aviat millor"

La reflexió de fons, però, no és que no hi hagi capital per invertir. És més escàs i es fa un càsting més dur per decidir on posar els diners. Caroline Chayot, inversora i sòcia del vehicle d’inversió Atomico, ha explicat aquest dimecres en una conferència al 4YFN que "ja no val només tenir ambició, sinó també tenir una bona idea i les nocions per poder-la convertir en una realitat". "No són bons temps per a les start-ups i els fons d'inversió", ha asseverat la inversora.

Alhora, el problema el troben sobretot les start-ups que necessiten rondes més grans. En aquest sentit, el conseller delegat de Factorial, l'unicorn català dels recursos humans, Bernat Farrero, ha apuntat en una xerrada sobre la maduresa del venture capital espanyol i català que en un moment de gran creixement cal buscar inversors a fora. "Els actors locals poden ajudar-te en les fases més primerenques", opina Farrero, però anima els emprenedors a superar les barreres geogràfiques un cop superada la fase llavor.

"Busqueu finançament fora, com més aviat millor", ha avisat l'emprenedor. Segons Farrero, per la seva experiència a Factorial "va ser determinant" l'entrada del seu primer inversor estranger i l'ha definit com un segell per a les següents rondes de finançament. En definitiva, "entrem en un ecosistema de menys empreses i menys oportunitats, però molta més qualitat", ha insistit Chayot.

stats