Tecnologia

Espanya imposarà el carregador universal a partir del 2025

El consell de ministres aprova aquest dimarts acabar amb el garbuix de cables

2 min
El nou carregador únic de mòbils

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat aquest dimarts la modificació del reglament sobre la comercialització d'equips radioelèctrics, de manera que tots els nous carregadors d'aparells electrònics hauran de ser USB tipus C o, altrament dit, el carregador universal. Així doncs, el govern espanyol acata les ordres de Brussel·les i, a partir del 28 de desembre del 2024, tots els carregadors de telèfons mòbils, tauletes, càmeres, auriculars, altaveus o videoconsoles portàtils, entre d'altres, hauran de ser de tipus C.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per als ordinadors portàtils, la mateixa obligació entrarà en vigor l'abril del 2026. L'objectiu és oferir més comoditat a l'usuari, poder adquirir aquests equips sense comprar també el dispositiu de càrrega i assolir un menor impacte mediambiental amb la reducció de residus electrònics.

Ja fa temps que la Unió Europea busca imposar el carregador universal a tots els països que l'engloben, però Espanya fins ara no havia transposat a la seva legislació la normativa comunitària que obliga que tots els ports USB siguin iguals, del tipus C. En realitat, aquest ja és el connector estàndard de la majoria de dispositius electrònics Android, com Samsung, Huawei i Xiaomi. Apple, de fet, ja s'hi ha adaptat i els iPhone 15 ja fan servir USB-C. Abans utilitzava un altre tipus de port de connexió anomenat lightning.

De fet, el Consell de la Unió Europea va donar la seva aprovació definitiva a la directiva relativa al carregador comú l'octubre del 2022, cosa que implicava que el 2024 seria obligatori el port USB tipus C a tots els estats membres de la UE. Davant l'incompliment temporal, el gener d'aquest any la Comissió Europea ja va enviar una carta d'emplaçament al govern espanyol perquè apliqués la directiva comunitària per als carregadors, que hauria d'haver entrat en vigor a tots els estats membres com a màxim el 28 de desembre passat. Ara el ministeri de Transformació Digital, liderat per José Luis Escrivá, assegura que la directiva es complirà abans que comenci el 2025.

stats