La IA com a recepta per augmentar la productivitat

El catedràtic Xavier Sala-i-Martin desglossa al Cercle les possibilitats de la intel·ligència artificial per millorar els reptes empresarials

2 min
Conferencia de Xavier Sala-i-Martin a les jornades del Cercle d'Economia

"Una de les sorpreses que ens emportem els economistes és que l'impacte econòmic de la IA és nul; fins ara, la intel·ligència artificial no ha augmentat la productivitat", sentenciava aquest dijous el catedràtic d'economia de la Universitat de Colúmbia (Estats Units) Xavier Sala-i-Martin durant la segona jornada de la Reunió del Cercle d'Economia. Però pot fer-ho. Segons el professor, la clau passa per l'empresariat, que ha de dissenyar empreses que tinguin la IA com a eix. "Així augmentaria la productivitat", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Són els empresaris els que han d'afrontar aquest repte, ja que els científics i els tecnològics ja han fet la feina", ha asseverat Sala-i-Martin. Amb tot, però, ha negat que la IA tingui un creixement exponencial infinit, sinó que considera que serà en forma de corba S, que en un moment arribarà al seu zenit.

De fet, en el seu habitual to didàctic, Sala-i-Martin ha comparat l'aparició de la IA amb la de l'electricitat, que ha explicat que no va millorar la productivitat de les empreses fins que el fundador de Ford, Henry Ford, va redissenyar les fàbriques i va crear les cadenes de muntatge. Alhora, ha negat que la IA sigui una intel·ligència com la humana i l'ha definit com a "models estadístics de fer prediccions que intenten emular com funciona el cervell humà".

El paper d'Europa

En una conversa entre el catedràtic i el vocal de la junta directiva del Cercle Oriol Aspachs, Sala-i-Martin ha analitzat el paper d'Europa en la implementació de la IA a la societat, i ha recordat que "les figures referents en aquesta tecnologia, com ara els tres únics experts en IA que han guanyat el premi Nobel d'informàtica, són europeus (dos francesos i un britànic), com els grans promotors de les grans idees dins de Google, que són tots europeus", ha detallat.

"Ens hem de fer mirar per què el talent que tenim va a parar a altres llocs. I anem cap a un món on sembla que la innovació la faran els americans, els asiàtics produiran i Europa, què farà? Som reconeguts per fer molt bé la regulació", ha apuntat Sala-i-Martin. "¿Volem un món on els altres fan les coses i nosaltres regulem?", s'ha preguntat.

Finalment, ha explicat que la IA és molt bona "quan les opcions són limitades", però que "al món real poden passar coses estranyes que no hem vist mai", i ha afegit que la tecnologia no té consciència ni ambició. En aquest sentit, ha afegit: "Regular una cosa que no sabem ni què serà és absurd".

stats