I al tercer dia, La Caixa

La compra d'ACS i el desembarcament de nous i antics directius de l'empresa de l'estrella centren l'última jornada de la reunió del Cercle

2 min
El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, a la Reunió anual del Cercle d'Economia.

BarcelonaDesprés d’una llarga dissertació, un prohom del Cercle d’Economia explicava així la importància de la institució: "I al final, això és l’únic que no té La Caixa". En efecte, la més gran de les empreses catalanes, l’ensenya de l’estrella, ha tingut dificultats històriques per col·locar els seus alfils a l’organització impulsada als 50 per Jaume Vicens Vives. I aquest tret distintiu no és anecdòtic: és font d’orgull per a la seva junta, i una veritable proesa tenint en compte la força de l’ensenya de l’estrella. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

I amb tot, al tercer dia, La Caixa. 

Eren les 9.15 hores del matí quan la notícia esclatava al Palau de Congressos de Catalunya: Criteria, després d’un mes de rauxa i compres milmilionàries, irrompia a ACS amb el 9,4% del capital. El veterà caçatalents Luis Conde no oculta la seva sorpresa: "Ho he sabut ara, igual que tu", diu, i no hi ha lament en les seves paraules. "Manar, mana només un", apunta un directiu en un cenacle improvisat davant les màquines de cafè. Sí, aquest divendres Isidre Fainé monopolitzarà les converses.

Per si la impactant operació de Criteria sobre la constructora de Florentino Pérez no fos suficient, a la Reunió del Cercle apareix un històric del grup que va arribar a ser tan proper a Fainé que fins i tot va estar en les quinieles per succeir-lo, fins que va patir un final abrupte. En efecte, Juan Antonio Alcaraz, que va ser fins al gener del 2023 home fort de CaixaBank, es deixa veure a la jornada. En dies anteriors ho va fer l’exconseller d’Economia Jaume Giró, que també havia sigut mà dreta de Fainé abans de caure de l’Olimp de la principal empresa catalana. 

Letta contra l'insomni

El dia, però, convida a prendre's les coses amb bon humor. Un dels homes més esperats de les jornades és Enrico Letta, que puja a l’escenari només un mes després del seu comentadíssim informe per abordar el veritable mercat únic europeu. Letta, davant la plana major dels directius barcelonins i la societat civil catalana, defuig tota rigidesa. "Parlaré en anglès, perquè amb l’espanyol m’animo i acabo parlant un itanyol absurd", diu. No és l’únic cop que fa riure l’auditori: "El meu informe té dues virtuts. Una és que són 146 pàgines i és útil si tenen problemes d'insomni; els en puc recomanar els millors fragments". 

Però aquest, malgrat l’esperada irrupció de Pedro Sánchez, anunciat pels gossos policia, és el gran dia de La Caixa. Pel recinte també apareixerà José Ignacio Goirigolzarri, avui president de CaixaBank, que comparteix animades confidències amb el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos. Una llarga conversa que no s’interromprà ni quan van tots dos al lavabo. Ja se sap: La Caixa, parlem.

stats