Letta: "La fragmentació en 27 mercats financers està creant un èxode cap als Estats Units"

L'ex primer ministre italià defensa la integració dels mercats financers europeus per competir amb el nord-americà

2 min
L'exprimer ministre italià, Enrico Letta, a les jornades del Cercle d'Economia

BarcelonaLa xerrada de l'ex primer ministre italià Enrico Letta era una de les més esperades de la reunió del Cercle d'Economia d'enguany. Aquest divendres, Letta ha reivindicat davant una sala plena d'empresaris la necessitat "d'un mercat únic" a Europa per competir amb els Estats Units i evitar així la fuga de talent, capital i inversions cap a l'economia nord-americana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El polític ha presentat durant la xerrada les principals conclusions del seu informe Empowering the Single Market to deliver a sustainable future and prosperity for all EU citizens –un informe que ha tingut molt protagonisme durant els tres dies de les jornades del Cercle–. El document planteja un full de ruta per al nou cicle polític i institucional que s'obre a Europa.

"La gran diferència entre els EUA i Europa és la productivitat", ha apuntat: "Als EUA és un 20% més alta, hem de plantejar-nos per què això és així i com volem que sigui". "La fragmentació en 27 mercats financers està creant un èxode cap als Estats Units dels nostres estalvis i inversions. Els nostres estalvis se'n van als Estats Units perquè és un mercat més rendible, més beneficiós i gran. Necessitem canviar aquesta direcció i integrar els mercats financers per mantenir aquí els nostres estalvis", ha reflexionat.

El règim 28

"Per què el mercat únic és tan important per a la gent?", s'ha preguntat: "Perquè als 70, per exemple, nosaltres érem una família d'italians immigrants a França i, en canvi, el 2016 érem ciutadans europeus que havíem decidit viure a França". Però encara falta feina a fer per assolir el mercat únic en tots els aspectes.

Amb tot, ha assegurat que és "optimista" perquè "els quatre dirigents més grans a Europa estan d'acord en el fet que no es pot perdre temps a l'hora de crear un mercat únic de veritat". "Des d'un punt de vista polític, el tema clau és crear un enllaç entre els serveis financers" i els països. "Les finances són una eina molt delicada, per a un polític no és fàcil parlar de finances davant els seus votants, però s'ha de traslladar a la societat que el propòsit és integrar els mercats per finançar la transició verda", ha detallat.

Segons Letta, aquesta manca d'unitat fiscal penalitza principalment les petites i mitjanes empreses: "Les pimes no estan aprofitant el mercat únic perquè en realitat està fragmentat amb sistemes legals i fiscals diferents". És en aquest sentit que proposa el règim 28: "Som 27 països i la idea és crear un sistema del 28è país virtual que tingués el seu propi sistema i es pogués donar a les empreses l'opció d'escollir el país número 28, i que fos un règim vàlid per a tots els països de la Unió Europea". Per a Letta, cal la simplificació, per la qual cosa creu que això podria funcionar i donarien a les empreses la possibilitat de "beneficiar-se del mercat únic".

Finalment, ha avisat: "El meu informe té un fil vermell que és la sensació d'urgència". "Hem de ser ràpids i aplicar aquestes mesures perquè, si no, la distància amb els Estats Units es farà encara més gran".

stats