Defensa

Indra treu profit del rearmament europeu

L'empresa tecnològica preveu facturar 6.000 milions d'euros l'any 2026 i planteja entrar a l'empresa pública Hispasat

2 min
El president d'Indra, Marc Murtra, durant la presentació del Pla Estratègic de la companyia aquest dimecres.

MADRIDSempre hi ha empreses que treuen profit de les crisis i, en el cas del rearmament europeu (i de retruc també espanyol), hi haurà un clar guanyador: l’empresa tecnològica i de defensa Indra. La companyia que presideix el català Marc Murtra aspira a ser "l’empresa predilecta" en termes de defensa, aeroespacial i tecnologia digital i té clar que els vents li bufen a favor: "Europa entra en un nou segle d'inversió en defensa", ha dit Murtra aquest dimecres, durant la presentació del pla estratègic 2024-2026. El president d’Indra, de fet, ha posat d’exemple que Espanya pretén incrementar la despesa en defensa fins a un 11% cada any: l’Estat s’ha compromès amb l'OTAN a assolir el 2% del PIB abans del 2030. "Aquest és el compromís", ha reiterat Murtra en roda de premsa. Indra, però, assumeix que "no només es pot viure" de l'activitat interna, sinó que també necessitarà exportar.

Ja fa temps que la companyia va començar a enviar missatges que calia reforçar el negoci en defensa, un objectiu que amb la guerra d'Ucraïna i el canvi de paradigma militar del Vell Continent (que vol recuperar l'autonomia militar), no ha fet sinó créixer. De fet, la batussa interna al consell d'administració viscuda fa gairebé dos anys va ser fruit, en part, de les discrepàncies pel que fa a la visió de negoci. Mentre que una ala dels directius volia mantenir l'aposta per la consultoria a través de la filial tecnològica Minsait, una altra tenia clara l'aposta per la defensa, que finalment sembla que ha guanyat. Sobre com això es conjuga a Espanya, on l'opinió pública majoritària encara és reticent a incrementar la despesa en defensa, Murtra ha apuntat que la "sensibilitat" cap a la seguretat ha crescut arran dels conflictes a Ucraïna i la Franja de Gaza.

És en aquest context que la companyia ha detallat una nova estructura. Actualment, la seva activitat radica en els departaments de defensa; gestió del trànsit aeri; mobilitat i, finalment, la filial Minsait. En el pla estratègic que Murtra, juntament amb el conseller delegat José Vicente de los Mozos, ha explicat aquest dimecres creix l'àrea de defensa, es manté gestió del trànsit aeri i s'hi incorpora espai (es preveu crear una nova filial dedicada a aquest sector amb l'objectiu de "controlar" tota la cadena de valor). Pel que fa a Minsait, la filial inclourà l'activitat de mobilitat, que s'afegirà a la de tecnologies de la informació. A més, per a la filial, Indra ha confirmat que buscarà un soci inversor per "elevar-ne l'autonomia", però tanca la porta a sortir-ne del tot. "Volem mantenir una participació significativa", ha insistit Murtra. Cal recordar que Minsait és la part de la companyia que opera en els processos electorals.

Ingressos de fins a 6.000 milions

Indra preveu facturar 6.000 milions d'euros el 2026 i assolir un volum de negoci de fins a 10.000 milions el 2030, unes xifres que els analistes presents a la presentació del pla han qualificat "d'ambicioses". De fet, els 10.000 milions suposen més del doble del volum de negoci actual (4.343 milions d'euros l'any 2023). De los Mozos també ha obert la porta a la possibilitat que la companyia entri a l'operador de satèl·lits de telecomunicacions Hispasat, un moviment que se situaria en línia amb la intenció de l'empresa de convertir-se en el "campió estatal" de la defensa i la tecnologia. Cal destacar que Hispasat és el principal accionista (43%) de l'operador de satèl·lits del govern espanyol Hisdesat.

stats