Seguretat

L'Agència de Protecció de Dades ordena que s'aturi la compra d'iris a canvi de criptomonedes

L'organisme estatal investiga des del febrer diverses denúncies contra l'activitat de l'empresa Worldcoin

ARA
2 min
Cues per escanejar-se l'iris al centre comercial Westfield Glòries, aquest dimarts.

BarcelonaL'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) mou fitxa davant del pagament de criptomonedes a canvi de l'escaneig de l'iris. Aquest organisme estatal ja havia alertat del risc de cedir dades tan sensibles i ara ha obligat l'empresa Worldcoin, que ja ha escanejat l'iris a milers de persones a Espanya, a aturar de manera cautelar la seva activitat a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'empresa, que fa uns mesos va començar a oferir aquest tracte a diversos llocs del món, al·lega que tota la informació que recopila és anònima i que les persones que es presten a l'escaneig de l'iris mantenen en tot moment el control de les seves dades personals. De fet, l'arribada de Worldcoin a Espanya va provocar llargues cues d'interessats a participar-hi.

L'AEPD investiga des del 20 de febrer quatre denúncies sobre aquesta activitat i ara ha decidit de prohibir de manera cautelar a la companyia Tools for Humanity Corporation –la matriu de Worldcoin, creada el 2019 pel director general d'Open AI i ChatGPT, Sam Altman– que continuï amb aquesta pràctica, segons ha informat aquest dimecres en roda de premsa a Madrid la directora de l'organisme, Mar España.

Segons España, les quatre reclamacions rebudes per Protecció de Dades denuncien que Worldcoin dona "una informació insuficient" als usuaris. A més, les queixes també apunten a una "captació de dades de menors" i al fet que "no es permet la retirada del consentiment" a les persones que participen en el projecte.

Circumstàncies "excepcionals"

España ha assegurat que la decisió d'aturar provisionalment la compra d'iris està "basada en circumstàncies excepcionals". "Resulta necessari i proporcionat adoptar mesures provisionals dirigides al cessament immediat d'aquest tractament de dades de persones, prevenir-ne la possible cessió a tercers i salvaguardar el dret fonamental a la protecció de dades personals", ha afegit.

L'AEPD s'ha acollit a un article del Reglament General de Protecció de Dades que autoritza les agències estatals a intervenir amb caràcter d'urgència per protegir els drets i llibertats fonamentals de les persones. La prohibició és provisional i no podrà durar més de tres mesos sense que l'agència adopti una decisió definitiva. Segons l'AEPD, la mesura adoptada contra Worldcoin "està justificada per evitar danys potencialment irreparables".

stats