L'Estat crearà una empresa pública amb 20.000 milions per a inversions tecnològiques

El ministre Escrivá no descarta fer servir aquest instrument per l'entrada de l'executiu a Telefónica

2 min
El ministre de Transformació Digital i Hisenda Pública, José Luís Escrivá, al Mobile World Congres.

Barcelona / MadridEl govern espanyol crearà la Societat Estatal de Transformació Tecnològica (SETT): una entitat pública empresarial a través de la qual l'executiu gestionarà les seves inversions en empreses tecnològiques, segons ha anunciat el ministre de Transformació Digital, José Luis Escrivá, aquest dilluns a la tarda en el marc del Mobile World Congress (MWC).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La intenció és aprovar aquesta nova societat en el consell de ministres de la setmana que ve i per la via d'urgència, confirmen fonts del ministeri de Transformació Digital, de manera que estaria operativa en un termini màxim de tres mesos. Segons ha detallat Escrivá, la nova entitat pública tindrà capacitat per mobilitzar fins a 20.000 milions d'euros en inversions. L'objectiu principal d'aquesta empresa pública serà desenvolupar l'ecosistema industrial del sector dels semiconductors a Espanya, impulsar les empreses innovadores en tecnologia punta o el sector audiovisual, entre altres.

L'anunci d'aquesta nova entitat arriba en un moment en què el govern espanyol, a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), està analitzant la compra de fins a un 10% del capital de Telefónica, després que el fons STC entrés a l'accionariat de la teleoperadora espanyola per sorpresa.

A preguntes dels periodistes, Escrivá no ha tancat la porta al fet que aquesta nova entitat pública gestioni l'entrada de l'Estat a la teleco espanyola. "Caldrà veure-ho amb el temps", ha plantejat el ministre. En tot cas, fonts del ministeri de Transformació Digital matisen que això no vol dir que els 20.000 milions de partida de la SETT anunciats siguin els que es dedicaran a la compra del 10% del capital de Telefónica (uns 2.000 milions d'euros).

Pendents de la SEPI

Aquesta és una incògnita encara per resoldre i que, en tot cas, passa tant sí com no per la SEPI. Com explicava l'ARA, l'Estat pot explorar des de la injecció de capital públic a la SEPI via transferència; o bé autoritzar que la SEPI es pugui endeutar (tot i que ja va tancar l'exercici del 2022 amb un deute financer de 3.040 milions d'euros) o, fins i tot, fer-ho a través d'instruments financers com ara préstecs bancaris. "És una operació que es va decidir fa poques setmanes i n'estem estudiant els detalls", apuntava divendres passat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en una entrevista a Bloomberg TV. El moviment de la SEPI va néixer en resposta a l'operació de STC Group i suposaria el retorn de l'Estat a Telefónica 26 anys després de la seva privatització.

El paper de la SETT, la nova societat pública, serà el d'agrupar i gestionar els actius tecnològics de l'Estat i, per tant, la participació que la SEPI tingués a Telefónica. S'hi inclourien també aquelles inversions vinculades al PERTE dels semiconductors o en altres empreses tecnològiques. El ministre ha emmarcat la creació de la SETT en la necessitat d'adaptar-se a "una revolució industrial en tota regla" que impactarà en sectors fins ara aïllats de la tecnologia, cosa que obliga Espanya, segons les seves paraules, a tenir capacitat de decisió en aquest àmbit. "Servirà per assolir una sobirania tecnològica estratègica", ha asseverat Escrivá.

stats