Telecomunicacions

Pallete (Telefónica) dona la benvinguda a l'Estat i STC: "Entenem totes les parts que volen estar a Telefónica"

El president de la 'teleco', que ha evitat citar-los durant el seu discurs a la Junta d'Accionistes, defensa que "contribueixen a l'estabilitat accionarial"

4 min
El president de Telefónica, José María Álvarez Pallete, durant la Junta General d'Accionistes de la companyia.

MADRIDTot i que ha evitat fer-hi referència explícitament, el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha aprofitat la junta general d’accionistes de la companyia celebrada aquest divendres per picar l’ullet tant a l’Estat com a la teleoperadora de l'Aràbia Saudita STC Group. "Donem la benvinguda a aquells que han decidit participar en aquest futur [de la companyia]", ha dit el president de Telefònica durant el seu discurs.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pallete, però, ha anat encara més enllà, i la mà estesa ha estat precedida d’un missatge de comprensió: "Entenem l'interès que Telefónica suscita a la comunitat inversora, entenem totes les parts que volen estar a Telefónica, perquè Telefónica és part del futur, un futur pel qual ha apostat [l'inversor]", havia expressat el president de la teleco espanyola un instant abans. Això sí, esquivant citar qualsevol nom. De fet, la referència més explícita al govern espanyol, així com a la companyia saudita, no ha arribat fins que Pallete ha contestat a les preguntes dels accionistes que hi han fet referència: "Contribueixen a l'estabilitat accionarial", ha reiterat el directiu.

L'expectació d'aquesta junta general d'accionistes era màxima: 27 anys després de la seva privatització, Telefónica ha celebrat aquest conclave amb l'Estat, un altre cop, dins l'accionariat –la SEPI ja té un 3,044% del capital social, i la intenció és arribar fins al 10% per ser el primer accionista–. Alhora, Telefónica ha vist desembarcar capital àrab a través de la teleoperadora saudita STC Group, que per ara ha adquirit un 4,9% del capital social de la teleco i té reservat un altre 5% a través d'instruments financers, de manera que el seu pes podria escalar fins al 9,9% del capital, tot i que necessitarà el vistiplau del govern espanyol. De fet, el moviment de l'Estat neix arran d'aquesta operació.

Però el to comprensiu que s'ha desprès entre línies del discurs de Pallete no ha marcat, precisament, el procés d'irrupció de STC Group i l'Estat dins la companyia que, a més, aquest any celebra el seu centenari. L'aterratge dels saudites amb la compra de fins al 9,9% del capital de Telefónica va deixar fora de joc el govern espanyol, que de seguida va defensar que batallaria per protegir empreses estratègiques com Telefónica. "Som un soci lleial, estratègic i que tota empresa desitjaria", ha dit el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en una entrevista publicada aquest divendres a El Economista. Mesos després de l'arribada de STC Group, l'Estat ha engegat la maquinària per ser el primer accionista amb l'adquisició de fins a un 10% del capital social.

La cotització, en el punt de mira

Davant un auditori ple d'accionistes, Pallete ha defensat que Telefónica encara el futur "amb tranquil·litat" pel fet "d'haver complert els objectius financers que es van marcar a l'inici de l'any 2023", ha expressat. El president d'una de les principals teleoperadores a l'Estat ha tornat a prometre més ingressos i beneficis operatius, més generació de caixa i continuar reduint el deute, així com repartir dividends, tal com ja va anticipar la companyia en l'últim Dia de l'Inversor.

Ara bé, són promeses que alguns accionistes reben amb recel, tal com s'ha pogut comprovar durant la ronda d'intervencions –fins a 11 accionistes han sol·licitat poder preguntar–. Si bé és cert que alguns dels presents han aprofitat el seu torn de pregunta per felicitar la companyia i la cúpula tant pels 100 anys com per la seva gestió, d'altres els han renyat: "Aquí l'únic que veig apujar són els seus sous, mentre l'acció ni tan sols arriba a la maneta, als cinc euros", ha dit un accionista minoritari.

Més tard, un altre accionista ha aprofitat per recordar que l'acció avui cotitza als "3 euros i poc". "Jo les vaig comprar a 12,70 euros l'any 2015. ¿No li cau la cara de vergonya?", li ha recriminat. Pallete ha reconegut que el sector de les telecos ha estat un dels més colpejats a les borses europees, però ho ha atribuït, de nou, a una regulació "irracional". Pel que fa a l'organigrama actual, a diferència de l'any passat cap accionista ha demanat el cessament del president, però sí del conseller delegat de la companyia, Ángel Vilá.

Cap a les dotze del migdia, Telefónica ha arribat a pujar un tímid 0,79% a la borsa, fins als 3,96 euros per acció, fregant els 4 euros assolits en dies anteriors.

Aval al pla d'incentius de la cúpula

Tots els punts de l'ordre del dia de la junta general d'accionistes s'han aprovat, segons ha comunicat Telefónica. Entre els elements que formaven part de la llista de punts hi ha l'informe sobre les remuneracions dels consellers de Telefónica, que, com ha passat en altres cotitzades, ha generat recel entre alguns assessors de vot. A més, els accionistes havien d'avalar un pla d'incentius als directius de la companyia de fins a 200 milions d'euros. Aquesta ha estat un dels punts de l'ordre que ha rebut més vots en contra. Alhora, també s'han renovat per a quatre anys més fins a cinc membres del consell i s'han nomenat dos nous membres.

Entre les renovacions hi havia la del president de CriteriaCaixa, Isidre Fainé, com a conseller dominical en representació a CriteriaCaixa. "És un orgull que Isidre Fainé dugui tants anys en aquesta casa. És algú de qui hem après molt", ha dit Pallete, que sempre ha mantingut un vincle estret amb el directiu català. Fainé manté una relació històrica amb la teleco (és conseller des del 1994) i, de fet, aquesta setmana s'ha reforçat: CriteriaCaixa (hòlding de participades de La Caixa) ha adquirit un 5% del capital. "Per descomptat, donem les gràcies als accionistes que han recorregut el camí amb nosaltres, grans i petits, perquè han sabut veure on calia estar", ha dit Pallete.

Presència de la SEPI

Fonts de la SEPI confirmaven a l'ARA que la intenció és "exercir els drets que els corresponen" amb aquest 3,044% del capital social. De moment la SEPI no pot sol·licitar entrar al consell d'administració (el govern espanyol ja ha confirmat que pretén fer-ho), però sí que podia assistir a la junta d'aquest divendres i exercir el seu dret a vot. Per ara, l'Estat ha fet un desemborsament d'uns 700 milions d'euros per adquirir el 3,044% del capital social de Telefónica. Fonts del ministeri d'Hisenda confirmaven a l'ARA que hi ha "marge" per seguir operant de la mateixa manera. Cal recordar que la SEPI no està obligada a comunicar més adquisició de participacions tret que iguali o superi el 5%. Un cop arribat a aquest límit, no està obligada a comunicar més compres fins que arribi al 10%. Pel que fa a l'empresa de l'Aràbia Saudita, per culminar el desembarcament ha de fer una sol·licitud formal al govern espanyol. De moment, ni la companyia ni l'executiu han donat detalls sobre si s'ha presentat.

stats