Mercat laboral

El nombre d'aturats baixa dels 400.000 per primer cop des de la pandèmia a Catalunya

La temporada turística redueix en 17.186 els desocupats a l'agost

3 min
Desenes de persones fent cua a les oficines que  El Servei Català d’Ocupació (SOC) comparteix amb el SEPE, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa reactivació del sector turístic, tot i les restriccions del covid, s'ha traduït en una reducció del nombre de desocupats a l'agost a Catalunya, que encadena el cinquè mes consecutiu a la baixa. S'hi ha tancat el mes amb 17.186 aturats menys, cosa que representa un descens del 4,2% respecte al juliol i de fins a un 18,6% en comparació amb fa un any, quan les mesures restrictives per la pandèmia eren més exigents. Cal destacar, amb tot, que les dades no tenen en compte els treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes xifres tenen una lectura positiva i una altra de negativa. La part bona és que per primer cop es baixa dels 400.000 desocupats des que va arribar el coronavirus (el març del 2020 es va tancar amb poc més de 417.000 aturats) i que és una caiguda rècord en un mes d'agost; la dolenta és que hi ha gairebé 20.000 aturats més que en el mateix mes del 2019, abans que esclatés el covid.

Però cal destacar el comportament de la demarcació de Barcelona, que encapçala el descens amb un -4,5% en comparació amb el juliol i un -19,1% respecte a fa un any. "Ens anem acostant a dades prepandèmiques tot i que la situació és molt estranya: l'estiu del 2020 es va contractar abans i aquest any les dades demostren que s'ha fet més tard, ara caldrà veure si la temporada turística s'allarga al setembre. Si no s'allarga, l'atur aquest mes no serà bo", augura el catedràtic de dret del treball de la Universitat de Barcelona (UB) Jordi García.

Segons dades del ministeri de Treball, fetes públiques aquest dijous, Catalunya és la tercera comunitat que va registrar una baixada de desocupats més important en termes absoluts el mes passat, cosa que situa la xifra d'aturats en 391.128 persones. El rànquing és encapçalat per comunitats també turístiques: Andalusia (-32.102 aturats) i les Canàries (-19.844 persones).

De fet, al conjunt d'Espanya l'atur també ha experimentat la caiguda més important d'un agost des que es comptabilitza, amb 82.583 persones, tot i que ha augmentat lleugerament en quatre comunitats, entre les quals hi ha Madrid (+3.526 persones sense feina, amb un total de 148.915 aturats) i el País Basc. A l'Estat hi ha ara 3,3 milions d'aturats, un 2,42% menys respecte al juliol i un 12,33% menys en comparació amb fa un any.

Pel que fa als sectors econòmics, tots van registrar reduccions a Catalunya, mentre que a Espanya van augmentar els treballadors desocupats en la construcció. Òbviament a causa de la temporada turística el descens es va produir sobretot en els serveis, amb 10.892 persones menys apuntades a les llistes del SEPE al Principat. Tot i així, segons el catedràtic de la UB, la clau de la recuperació passarà pels fons europeus i els crèdits ICO. "S'ha de veure si som capaços que serveixin per crear ocupació: portem dècades amb una situació molt plana al mercat laboral, ara tenim un element disruptiu [els fons europeus] que cal aprofitar", deixa clar.

Menys contractes que al juliol

No han sigut positives aquest agost les dades de contractació. Es van firmar 201.580 contractes, cosa que representa una caiguda del 30% respecte al juliol. Ara bé, si es compara amb fa un any la xifra puja un 35%. El mercat laboral continua patint el mateix mal endèmic d'abans de la pandèmia perquè la majoria de contractes firmats han sigut temporals. Només l'11,8% van ser indefinits, una dada que encara és més preocupant a escala estatal: un 8,4% dels 1,4 milions de contractes firmats eren indefinits.

Tampoc hi ha canvis pel que fa als sexes i l'atur continua castigant més els joves i les dones. El mes passat es va tancar amb 225.777 treballadores sense feina, mentre que els homes desocupats eren 165.351. Entre els joves, en canvi, les dades entre sexes s'igualen. Dins el col·lectiu format per menors de 25 anys es van registrar un total de 20.039 aturats, 10.274 dels quals eren homes i 9.765 dones.

Satisfacció al govern espanyol

El govern espanyol, de la veu de dos ministres, la d'Hisenda, Jesús Montero, i el de la Presidència, Félix Bolaños, ha mostrat la satisfacció per les dades. Segons Montero, demostren que "s'està sortint de la situació econòmica derivada de la pandèmia" de manera "robusta". I Bolaños ha assegurat que "van en la línia d'una recuperació potent" que el govern vol que "arribi a tothom".

Més prudent ha estat el Govern. "Les dades són bones, però no les podem fer servir per parlar de consolidació", ha apuntat el secretari de Treball, Enric Vinaixa. També ha anunciat que la Generalitat elaborarà un estudi l'any 2022 per establir quin hauria de ser el salari mínim interprofessional (SMI) a Catalunya, una tasca que ja es va dur a terme el 2019. L'anunci arriba després que ahir l'executiu espanyol i els agents socials comencessin a negociar quina serà la pujada de l'SMI aquest any, que oscil·larà entre els 12 i els 19 euros.

stats