Publicitat
Publicitat

ECONOMIA

La prima de risc tanca en 610 punts bàsics després que el País Valencià demani el rescat

L'Íbex pateix la seva pitjor caiguda des de maig del 2010 i perd un 5,86%

El sobrecost que paga el deute espanyol als inversors sobre la referència alemanya s'ha disparat aquest divendres i ha superat la barrera dels 600 punts. Finalment, ha tancat la sessió en els 610 punts bàsics, un nou rècord històric –el tercer consecutiu– i a menys de 100 de la prima de risc irlandesa.

L'escalada de la prima de risc ha coincidit amb la videoconferència dels membres de l'Eurogrup, que han acabat de lligar els detalls del rescat bancari d'Espanya. Tot i això, aquest increment es relaciona amb la petició de rescat del País Valencià, però els inversors van més enllà i ja comencen a descomptar els efectes d'un rescat sencer a nivell espanyol, que tindria un cost de 400.000 milions d'euros.

Paral·lelament l'interès que paga Espanya pel seu bo a 10 anys també s'ha disparat i ha tancat la sessió en el 7,27%, també en màxims històrics des que es va fundar l'euro.

El bo alemany a 10 anys, al seu torn, també ha marcat un rècord, en aquest cas de baixa rendibilitat. Ha tancat la sessió pagant-se a un interès de l'1,17%.

La resta de primes de risc dels països del sud s'han vist perjudicades pels dubtes sobre Espanya i l'abaratiment del deute alemany. El cas més destacat és Itàlia, que ha viscut la seva pròpia escalada i ha superat per primera vegada els 500 punts. La prima de risc irlandesa, tot i que també ha viscut una lleugera pujada, s'ha mantingut en els 700 punts.

A la borsa, l'Íbex-35 ha viscut el seu propi malson perdent un 5,82%, la pitjor caiguda des de maig del 2010, i tancant en els 6.246,30 punts. Tots els valors han marcat números negatius però els més castigats pels inversors han sigut Bankia, que ha perdut un 10,43%, FCC, amb un 9,23%, i Gamesa, que ha perdut un 8,84%.

La resta de borses europees s'han encomanat de les tensions en el mercat espanyol i han patit pèrdues, encara que només la borsa italiana s'ha acostat al nivell d'Espanya. Frankfurt ha perdut un 1,9%, París un 2,1%, Milà un 4,4% i Londres un 1,1%.

Més continguts de