El trànsit de mercaderies al port de Barcelona creix un 12% fins al setembre

El port supera els 50 milions de tones en nou mesos i continua batent rècords

El trànsit de mercaderies al port de Barcelona va arribar a la xifra rècord de 51,1 milions de tones entre el gener i el setembre d'aquest any, xifra que és un 12,3% superior al mateix període de l'any anterior, segons les dades publicades aquest dilluns per l'Autoritat Portuària.

La millora del trànsit no respon només a l'increment dels contenidors, sinó també a la millora de les altres modalitats de càrrega. En contenidors, l'augment els nou primers mesos de l'any va ser del 13,5%, fins als 2,5 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor estàndard de 20 peus).

Dins del trànsit de contenidors, el que més va augmentar és el de transbordament, és a dir, aquella càrrega que arriba al port de Barcelona per després embarcar-la cap a la destinació final. Aquest tipus de trànsit va créixer un 32%. El trànsit de contenidors per a l'exportació va augmentar un 6%, fins als 556.076 TEU, mentre que el d'importació va créixer un 3%, fins als 446.326 TEU.

Els mercats amb més dinamisme amb el port de Barcelona van ser Algèria (+47%), els Estats Units (+15%), l'Índia (+6,6%), Mèxic (+12,5%), el Vietnam (+25%) i Egipte (+15%).

En líquids a granel, el port va gestionar 11,7 milions de tones, un 10% més, amb especial pes del gas natural (+8%), la gasolina (+13,5%) i el gasoil (+11%). Però l'evolució més important en increment percentual va ser dels biocombustibles (+45%). Les autopistes del mar (transport en vaixell de camions i remolcs) van créixer un 8,5%).

Quant al trànsit de passatgers, entre el gener i el setembre va augmentar un 8,7%, fins arribar als 3,5 milions, dels quals 1,2 milions corresponen a viatgers de ferri i línies regulars i 2,3 milions a creuers.