Com puc tramitar la baixa i l'alta laboral si tinc covid?

Catalunya automatitza el sistema davant el col·lapse de l'assistència primària

ARA
2 min
Una mare i la seva filla entrant a un CAP de Barcelona.

La sisena onada del covid ha portat més contagis que mai, una saturació dels centres d'assistència primària i, de retruc, una allau de baixes i altes laborals. Per fer-se'n una idea, a Catalunya hi ha més de 123.000 treballadors de baixa per covid i els CAP han patit una allau de pacients que hi van a tramitar la seva baixa o alta laboral. Dilluns es va batre el rècord de visites als CAP, amb 100.135 visites, i malgrat que ha anat baixant, ahir encara van ser 72.035, una xifra que satura els serveis mèdics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per això el Govern va decidir, primer, autoritzar les baixes per telèfon, internet o a la farmàcia, i ara també ha automatitzat l'alta. Si no hi ha símptomes, l'alta es tramita automàticament al setè dia sense haver de demanar-la.

Com puc demanar la baixa?

La baixa es pot tramitar a través d'una farmàcia adherida al sistema TAR, que notifiquen el positiu al CatSalut. També es pot demanar la baixa a través de l'aplicació La Meva Salut, a través d'una e-consulta. L'última opció, però la menys recomanada per no saturar encara més el sistema, és una trucada telefònica al CAP o al 061.

Com puc obtenir l'alta?

El sistema acordat a Catalunya és l'alta diferida. Quan es notifica la baixa ja es prepara l'alta per tramitar-la set dies després, que és el temps marcat per les autoritats sanitàries de durada del covid. Però en cas de persistir el malestar o els símptomes, s'haurà de contactar amb el CAP per fer un diagnòstic i que el metge decideixi si allarga la baixa.

És obligatòria la baixa si s'és positiu?

No és obligatòria. Però els treballadors l'estat físic dels quals no els permeti treballar, o aquells que hagin d'aïllar-se per no contagiar i sense opcions de teletreballar, han de demanar la baixa. El treballador haurà d'informar a la seva empresa que està de baixa, però no cal que especifiqui per què ho està, ja que preval el seu dret a la intimitat. No obstant, dir-ho permet un millor rastreig dels contactes. En el cas de l'e-consulta, si s'és positiu, es demanen els contactes estrets per poder avisar-los.

Quins treballadors poden demanar la baixa?

Tots els que cotitzen per contingències comunes. És a dir, això inclou tant els empleats per compte d'altri com els autònoms. Quan s'està de baixa, però, el sou es pot veure disminuït. La prestació el primer dia és del 100% de la base reguladora i a partir del segon dia del 75%. És a dir, no entren els plusos. Això sí, hi ha empreses que per conveni, o de forma voluntària, completen la retribució en el cas d'incapacitat laboral transitòria (ILT).

stats