531 empreses s'han endut la seu social de Catalunya des de l'1-O, segons els registradors

La gran majoria de trasllats a altres ciutats d'Espanya es van produir entre el 9 i l'11 d'octubre

L'èxode d'empreses catalanes durant aquests últims dies no tan sols ha afectat les grans companyies, que van obrir la veda. Des que es va celebrar el referèndum de l'1-O, fins a 531 empreses catalanes han traslladat la seu social a altres ciutats d'Espanya, segons dades del Col·legi de Registradors d'Espanya extretes dels quatre registres mercantils de Catalunya (Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida).

La majoria d'aquestes societats (524 empreses) van efectuar el trasllat entre el 9 i l'11 d'octubre. Aquesta xifra, però, podria ser superior, perquè les dades de l'11 d'octubre (últim dia disponible als registres mercantils) no inclou informació de Tarragona i Lleida.

El dia més crític va ser precisament el 9 d'octubre, la jornada prèvia a la sessió del Parlament català on el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia de fer la declaració d'independència. Aquell dia es van traslladar fins a 212 empreses. El 10 d'octubre el nombre de trasllats de seus socials va ser de 177 i el dia 11 se'n van comptabilitzar 135.

La gran majoria de grans empreses, però, ja va fer efectiu el trasllat dies abans de la declaració de Puigdemont al Parlament. CaixaBank i el Banc Sabadell van donar el primer pas anunciant el 5 d'octubre que marxarien de Catalunya. L'entitat catalana presidida per Jordi Gual va fixar la seu social a València i la de Josep Oliu ho va fer a Alacant.

En els dies posteriors, 4 de les 5 empreses catalanes de l'Íbex-35 que encara no havien mogut fitxa van traslladar-se a Madrid. És el cas de Cellnex, Abertis, Colonial i Gas Natural. L'única excepció és la farmacèutica Grifols, que, com va avançar l'ARA, mantindrà el domicili social al carrer Jesús i Maria de Barcelona.

image-alt

Per saber-ne més

Vertigen empresarial

Més continguts de