Economia 26/07/2021

El Tribunal de Comptes troba legal el rescat de Plus Ultra

L'òrgan judicial arxiva la denúncia per les ajudes de 53 milions d'euros per a l'aerolínia

2 min
Un avió de la companyia Plus Ultra.

BarcelonaEl rescat de l'aerolínia Plus Ultra per part de l'Estat no suposa cap tipus d'irregularitat, almenys per al Tribunal de Comptes. L'òrgan judicial ha decidit aquest dilluns arxivar la denúncia presentada per Ciutadans perquè considera que no hi ha indicis de "negligència greu", com denunciava el partit taronja. El govern espanyol va aprovar al març un préstec de 53 milions d'euros per a la companyia a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI). La interlocutòria la signa el conseller Felipe García Ortiz, que descarta que l'ajuda impliqui problemes greus de "responsabilitat comptable" per a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, el Tribunal considera que el subsidi no ha suposat un perjudici econòmic per als fons públics. De fet, Plus Ultra de moment només ha rebut 19 milions d'euros, en forma de préstec ordinari, dels 53 que hauria de cobrar. El desemborsament dels 34 milions restants, a través d'un préstec participatiu, encara està pendent, després que un jutjat madrileny suspengués la concessió de l'import la setmana passada. Ara tant l'empresa com el govern espanyol han d'aportar documents per acreditar la necessitat del rescat.

Ciutadans recorrerà la decisió

La denúncia de Ciutadans al Tribunal de Comptes considerava que l'aerolínia no reunia els criteris per rebre el subsidi de la SEPI i apuntava a la seva delicada situació financera. El partit d'Inés Arrimadas ja ha confirmat que recorrerà l'arxivament de la investigació en els pròxims quinze dies i insisteix que s'acabarà demostrant el delicte comptable en el rescat de Plus Ultra. "Nosaltres tenim un criteri diferent i considerem que és de sentit comú que amb el desemborsament de 19 milions d'euros a una empresa en bancarrota es dona per fet el perjudici econòmic", han explicat fonts de Ciutadans a Europa Press.

En un comunicat, Plus Ultra ha celebrat la decisió del Tribunal de Comptes i ha insistit que les acusacions responen a una "batalla política" contra l'executiu de Pedro Sánchez. La companyia considera que tant aquest dictamen com les resolucions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre ajudes d'estat a aerolínies demostren "la falta de fonament de les falses acusacions que s'estan fent injustificadament des de diferents àmbits durant mesos".

stats