Economia 14/01/2014

Trichet diu que el BCE va evitar un rescat total d'Espanya

L'expresident de la institució monetària ha defensat l'actuació de la 'troica' en una compareixença al Parlament Europeu

Laia Forès
2 min

Brussel·lesL'expresident del Banc Central Europeu (BCE) Jean-Claude Trichet ha defensat l'actuació de la institució monetària en la crisi econòmica i en la gestió dels rescats europeus. Trichet, que ha participat en una audiència al Parlament Europeu sobre l'actuació de la 'troica' –formada pel BCE, el Fons Monetari Internacional (FMI) i la Comissió Europea– ha assegurat que les recomanacions del BCE van evitar un rescat total d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No dic que encertéssim en tot, però el que s'ha fet ha demostrat ser eficaç per treure Espanya del drama i evitar un programa total", ha assegurat l'exdirigent. Trichet es referia a la compra de bons espanyols per part del BCE, per frenar l'escalada de la prima de risc, i les reformes imposades a l'Estat.

L'expresident del BCE ha relatat com, l'estiu del 2011, quan les primes de risc italiana i espanyola es van enfilar fins a límits històrics, tothom apostava "per la caiguda d'Espanya i Itàlia i, en conseqüència, de la zona euro". De fet, Trichet ha assegurat que l'acció dels bancs centrals de tot el món, inclòs el BCE, ha tingut un paper molt important per evitar que la crisi econòmica actual hagi sigut pitjor que la del 1929.

Reforma de la Constitució espanyola

Sobre la polèmica carta que va enviar a José Luis Rodríguez Zapatero el 2011, i que l'expresident del govern espanyol va fer pública posteriorment, Jean-Claude Trichet assegura que no va negociar res amb el govern espanyol ni va pressionar per reformar la Constitució per limitar el dèficit. "El que demanava la carta eren reformes com la laboral", ha dit.

El Parlament Europeu examina aquesta setmana l'actuació de la 'troica' en els rescats amb audiències als responsables de les tres institucions. Alguns eurodiputats han criticat la falta de legitimitat democràtica de la 'troica' i consideren que les seves actuacions han tingut greus conseqüències socials.

stats