Cop al turisme balear: el Regne Unit manté el groc per a les Illes

Londres prefereix garantir-se la total obertura interna el 21 de juny, no afegeix cap país més a la zona verda i en treu Portugal

3 min
Una imatge de la platja de l'Arenal

LondresCop al turisme de les Balears i, en general, de tot el sector espanyol. El Regne Unit ha tornat a deixar les Illes –també les Canàries, i fins i tot les zones amb més baixa incidència de l'Estat, com ara el País Valencià– fora de la zona verda de viatges segurs en la revisió de la situació epidemiològica que ha fet aquest dijous. Els dos arxipèlags eren les comunitats espanyoles amb possibilitats d'accedir a la zona verda, on ja no cal quarantena al tornar, mentre que per a la resta d'Espanya ja s'esperava aquesta mesura.

D'acord amb el sistema del semàfor, tot el territori espanyol continua en zona groga, cosa que implica que els viatgers que tornin al Regne Unit s'hauran de fer una PCR abans d'emprendre el viatge, hauran de passar una quarantena de deu dies a casa seva i, a més, hauran de fer-se dues PCR més, els dies dos i vuit després del retorn, amb l'opció d'una d'addicional el dia cinc per alliberar-se de la necessitat de continuar amb l'aïllament. Unes condicions que seran dissuasives en la immensa majoria de casos. Londres no amaga així que s'estima més que els britànics facin vacances a l'interior de les fronteres del país. De fet, cap país de la Unió Europea no ha entrat en la llista verda, i l'únic que fins ara hi havia, Portugal, n'ha quedat exclòs, incloses les illes de Madeira i les Açores, a partir del proper dimarts, tal i com s'ha publicat al compte de Twitter del Foreign Office.

El mes passat, el ministre de Transports, Grant Shapps, va informar que l'executiu de Boris Johnson estava estudiant la possibilitat de fer una avaluació centrada en territoris específics, més que no pas en estats, per tenir en compte la incidència d'algunes de les illes més populars del Mediterrani per als turistes britànics.

A l'hora de la veritat, però, la decisió ha sigut uniforme. A migdia ho ha avançat la BBC, entre altres mitjans, i a primera hora de la tarda el mateix Shapps ha confirmat la decisió sobre Portugal. Al final, són onze el territoris en què els britànics poden fer vacances sense haver d'aïllar-se al tornar.

Una de les pretensions del govern de Pedro Sánchez, expressada per la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, la setmana passada, era que Londres fes l'avaluació per comunitats autònomes, tenint en compte la incidència de cada una. La pretensió ha caigut en sac foradat, en una nova rebregada per a un sector ja molt malmès.

La decisió del Regne Unit de deixar les Balears en color groc és un cop dur per a l’economia de les Illes. En general el mercat britànic representa el 23,2% de la despesa turística total i el 22,4% de l'afluència. Per tant, es pot dir que el turisme que ve del Regne Unit suposa prop del 9,5% del PIB balear. Tot i això, si es mira la seva influència després de la pandèmia, el pes britànic en l'afluència de turistes se situa en un 7,3% i la despesa en un 9,1%, informa Maria Catany des de Palma.

El govern Johnson ha rebut tota mena de pressions els últims dies per obrir la mà del turisme i permetre la recuperació de la indústria. Però, al mateix temps, l'esclat de la variant Delta (identificada en primer lloc a l'Índia) en diferents regions del nord d'Anglaterra ha fet que els epidemiòlegs adverteixin contra una obertura massa ràpida del país. Amb la decisió d'avui, Londres prefereix enfortir el front interior en dos sentits: en el ja apuntat d'apostar pel turisme interior i per garantir al màxim la total obertura del país el 21 de juny, quan es preveu eliminar la necessitat de distància física i pràcticament totes les restriccions fins ara vigents.

Sobta, però, que fins i tot un país com Malta -una altra illa-, amb una incidència de 9,33 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies, hagi quedat exclosa de la zona verda. Més encara quan, per exemple, s'ha mantingut Islàndia, que té una dada lleugerament superior, de 10,16 casos, també per 14 dies i 100.000 habitants.

Pronunciament de la UE

D'altra banda, aquest dimecres la Unió Europea ha inclòs el Japó a la llista de països segurs des dels quals es permet l'entrada, segons informa Júlia Manresa Nogueras des de Brussel·les. La decisió sobre el Regne Unit encara haurà d'esperar. Fonts diplomàtiques comunitàries asseguren que els països que aposten per l'obertura de la UE al turisme britànic són "majoritaris", però el pronunciament no es prendrà previsiblement fins d'aquí dues setmanes.

La pròxima revisió de la situació epidemiològica al Regne Unit pel que fa al turisme serà d'aquí tres setmanes.

stats