Periscopi global
Economia 22/09/2023

El turisme internacional no torna a la Gran Muralla

Quasi tres anys de dures polítiques anticovid han desinflat l'arribada de visitants estrangers a la Xina

3 min
La Gran Muralla xinesa

PequínLa Gran Muralla, la Ciutat Prohibida, els guerrers de Xi'an o el paisatge d'arrossars de Guilin han perdut atractiu per als turistes internacionals. La Xina no aconsegueix recuperar els visitants estrangers després de tres anys d'estar tancada i barrada per protegir-se del covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El primer semestre de l'any, el nombre de visitants estrangers ha caigut un 70% respecte a les xifres del 2019, abans de la pandèmia. El pitjor és que les expectatives de reactivació no són gaire altes i es treballa amb la perspectiva d'una recuperació lenta. Des de l'Institut de Turisme Internacional de l'Acadèmia de Turisme de la Xina es preveu que encara es trigaran almenys tres anys a aproximar-se a les xifres d'abans de la pandèmia.

La imatge de país tancat als estrangers i les notícies de les estrictes quarantenes perduren en l'imaginari col·lectiu i han devaluat l'atractiu de la Xina. A això s'hi afegeix la situació geoestratègica. La tensió a l'estret de Taiwan, amb risc d'un conflicte militar, la decisió de no condemnar la invasió d'Ucraïna i l'aliança amb Putin han deteriorat el perfil internacional del gegant asiàtic. El país ja no es percep com un lloc amable per als estrangers.

El març del 2020 la Xina va tancar les fronteres als no residents i va deixar d'emetre visats. Fins i tot per als seus nacionals el viatge a la Xina era difícil, amb prou feines hi havia vols i a l'arribada era obligatori fer una severa quarantena d'almenys quinze dies en una habitació d'hotel.

Ara la situació ha canviat, la pandèmia es considera superada i des del gener del 2023 el país s'ha anat obrint. Des del març, el govern xinès ha reprès l'emissió de visats turístics de tots els països. I des de finals d'agost va eliminar tots els requisits de proves anticovid (PCR o antígens) per agafar un avió cap a la Xina. També s'han restaurat els visats de trànsit de 72-144 hores per als viatgers amb escala i destí final en un altre país. Fins i tot s'han adoptat mesures per facilitar les arribades als viatgers internacionals i ara ja no exigeixen prendre les empremtes dactilars la primera vegada que s'entra a la Xina.

També s'han anunciat altres iniciatives per facilitar els viatges. Les principals plataformes de pagament, com WeChat, en teoria ja permeten vincular una targeta bancària estrangera (Visa o MasterCard) al sistema, encara que no és senzill. A la Xina gairebé tots els pagaments es fan a través del mòbil i és difícil agafar un taxi, comprar un bitllet de tren o pagar l’entrada d’un museu utilitzant efectiu.

Però aquestes facilitats no són suficients per reactivar l'arribada de visitants estrangers. La indústria turística xinesa va tancar completament durant tres anys i tots els actors del sector (agències, hotels, línies aèries, etc.) han de restablir la feina i els contactes. A més, la Xina no és una destinació estrella entre les agències de viatges i molts turistes desconeixen que ja és possible viatjar-hi de manera individual.

Pocs vols a l'estranger

La plataforma de reserva de viatges Expedia va registrar el primer semestre del 2023 un 60% menys de demanda de vols a la Xina que en el mateix període del 2019.

L'aspecte dels principals aeroports internacionals xinesos, com el Capital International de Pequín o el de Pudong, a Xangai, mostra les ferides del sector. L’activitat hi continua sent molt més baixa que abans de la pandèmia. Els panells anuncien sobretot vols nacionals i no s'han recuperat la majoria de connexions internacionals. Aquesta primavera només s'havien restablert un 20% de les connexions del 2019: aquell any hi havia més de tres-cents vols setmanals directes entre la Xina i els Estats Units, mentre que aquest setembre només hi ha 19 vols, que s'espera que s'ampliïn a 24 a l'octubre.

El retorn de les companyies aèries estrangeres és lent. La guerra d'Ucraïna també hi influeix, ja que la impossibilitat de volar sobre territori rus obliga a buscar rutes alternatives, excepte per a les aerolínies xineses.

Els bitllets són més cars i la Xina ha perdut competitivitat davant d'altres destinacions asiàtiques com Tailàndia, el Vietnam o el Japó. La majoria dels països del sud-est asiàtic van reiniciar la seva indústria turística el 2022. La Xina, juntament amb Corea del Nord, van ser els dos països que més temps van mantenir tancades les fronteres.

stats