Xina
Internacional Xina 10/04/2023

La Xina assaja la capacitat per atacar Taiwan amb simulacres militars prop de l'illa

Les maniobres, en represàlia per la visita de la presidenta taiwanesa als EUA, han durat tres dies

Chris Buckley / Amy Chang Chien
3 min
Les pantalles retransmeten els exercicis militars de l'exèrcit xinès prop de Taiwan en un bar de Pequín.

TaipeiLa Xina ha enviat aquest dilluns avions de combat, vaixells navals i un portaavions prop de l'illa de Taiwan, en el seu tercer i últim dia d'exercicis militars que han elevat la tensió a la regió i s'han aturat tot just a temps d'evitar una escalada que podria desencadenar un conflicte. Pequín ha advertit que els tres dies d'exercicis eren una represàlia per la visita que la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, va fer la setmana passada als Estats Units, on es va reunir amb el president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En els entrenaments prop de l'illa, la Xina ha volgut simular un atac per evidenciar que Taiwan seria vulnerable davant un hipotètic intent de Pequín d'ocupar l'illa per la força i per deixar clar, alhora, que no podria confiar en l'ajuda de Washington.

Els avions de caça xinesos han practicat l'enlairament del portaavions Shandong a la costa est de Taiwan, una illa a uns 160 quilòmetres de la Xina. Altres vaixells han maniobrat al mar que envolta Taiwan i les tropes de l'Exèrcit Popular d'Alliberament tenien previst fer pràctiques de foc real davant una petita illa taiwanesa prop de la costa.

"¿Són fiables les 'garanties de seguretat' que proporcionen els Estats Units? La resposta és, per descomptat, negativa", deia diumenge l'editorial del principal diari de l'exèrcit xinès, el Diari de l'Exèrcit d'Alliberament. "La seva sinistra estratègia d'utilitzar Taiwan com a peó, flirtejant amb el desastre als dos costats de l'estret, ha quedat a la vista de tothom".

No obstant això, els experts asseguren que els exercicis xinesos d'aquests tres dies han estat més petits i menys amenaçadors que les maniobres similars que van fer l'agost passat en represàlia per la visita a l'illa de Nancy Pelosi, l'antiga presidenta de la Cambra.

Però la demostració de força de la Xina aquesta vegada ha estat plena de missatges i d'imatges intimidants que advertien de les possibles conseqüències de desafiar la voluntat d'unificació de Pequín.

El comandament de l'est de l'exèrcit xinès, que supervisa una àrea que inclou Taiwan, ha informat que les seves forces estaven realitzant "atacs de precisió simulats" i ha compartit un dibuix que mostrava míssils plovent al voltant de l'illa i prop o sobre les seves dues ciutats més grans, Taipei i Kaohsiung. El comandament també ha emès un vídeo on es veia un bombarder participant en els exercicis. "He arribat al nord de l'illa de Taiwan. L'avió funciona amb normalitat i els míssils estan en bon estat", diu un pilot al vídeo, que s'acaba amb una veu que diu: “Míssil preparat. Foc!"

200 avions militars en tres dies

Des que els exercicis van començar dissabte fins dilluns al matí, un total de 200 avions militars xinesos havien volat sobre la zona d'identificació de la defensa aèria de Taiwan, segons el ministeri de Defensa de l'illa. Són xifres molt superiors al patró habitual de sortides. Les zones d'identificació de defensa aèria (ADIZ) no són directament espai aeri propi d'un estat, sinó que s'identifiquen com l'espai aeri, sobre terra o aire, en el qual un país necessita una identificació immediata i positiva dels avions que hi sobrevolen per motius de seguretat nacional, és a dir, per tenir temps de defensar-se si cal.

Dilluns a la tarda, l'exèrcit xinès ha declarat que els exercicis s'havien completat i havia perfeccionat la capacitat per "esclafar el separatisme taiwanès i intromissions externes de qualsevol tipus".

"Aquests exercicis han demostrat la capacitat de resposta ràpida: es van anunciar al matí i les forces ja s'havien reunit a la tarda per iniciar les maniobres militars", ha dit Song Zhongping, un comentarista a Pequín que és un antic oficial militar. "Cada exercici aportarà millores i això és perquè cada exercici és una preparació per a la batalla". "Jo, per exemple, no crec que el nivell dissuasiu d'aquests exercicis hagi estat més baix que el de l'agost".

L'exèrcit de Taiwan ha respost als exercicis xinesos amb el seu propi conjunt d'imatges i anuncis que mostren avions, soldats i vaixells preparats per defensar l'illa.

"El que és bastant preocupant és que, a causa del fort augment de les forces navals i aèries dels dos bàndols prop de la línia mitjana de l'estret i al voltant de Taiwan, els riscos d'accidents que condueixin a un intercanvi de foc ha augmentat molt", ha dit Chieh Chung, professor adjunt d'estudis estratègics a la Universitat de Tamkang a Taiwan.

La Xina va dir diumenge que un dels seus vaixells era a només 5 milles nàutiques d'un vaixell naval taiwanès. El ministeri de Defensa de Taiwan va dir que les forces de l'illa tenien ordres d'evitar incidents. "Com a membre responsable de la comunitat internacional, Taiwan es compromet a no escalar enfrontaments ni provocar disputes", ha dit aquest dilluns el ministeri d'Afers Estrangers de l'illa.

stats