Militar

La Xina sobrevola la zona de defensa aèria de Taiwan amb 38 avions de guerra

El nou desafiament, el més gran fins ara, arriba el dia del 72è aniversari de la fundació de la República Popular de la Xina

2 min
Un dels avions militars de la Xina que Taiwan denuncia que van entrar en el seu espai de defensa aèria.

BarcelonaFins a 38 avions de guerra de l'exèrcit xinès han entrat aquesta nit i matinada de divendres a la zona de defensa aèria de Taiwan, en el que suposa la incursió més gran de les forces armades de la Xina en aquest espai des que l'illa autònoma va començar a denunciar aquests episodis fa més d'un any. El nou desafiament de la Xina tenia lloc, de fet, el dia que Pequín celebrava el 72è aniversari de la fundació de la República Popular de la Xina, que va ser l'1 d'octubre del 1949.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nova incursió militar xinesa ha tingut lloc en dues onades, segons ha relatat el ministre de Defensa de Taiwan. Primer, un total de 25 avions van sobrevolar la part sud-oest de la zona d'identificació de defensa aèria de Taiwan, a prop de les illes Pratas, quan encara hi havia llum del dia, i de totes aquestes naus, dos bombarders es van acostar força a aquests atols taiwanesos. En una segona onada, més tard quan era ja de nit, fins a 13 avions més van entrar també a aquesta zona de defensa aèria a prop del canal Bashi, que separa Taiwan de les Filipines, una zona clau que enllaça el Pacífic amb el disputat mar del Sud de la Xina.

Taiwan hi va enviar avions de combat propis com a advertiment per fer fora els avions xinesos de la zona i també va posar en marxa els seus sistemes antimíssils, segons ha explicat el ministre de Defensa de Taiwan. "La Xina ha dut a terme deliberadament una agressió militar i això perjudica la pau regional", ha denunciat al seu torn el primer ministre taiwanès, Su Tseng-chang, en una atenció a la premsa aquest dissabte.

Aquestes zones d'identificació de defensa aèria (ADIZ, per les sigles en anglès) no són directament espai aeri propi d'un estat, sinó que s'identifiquen com l'espai aeri, sobre terra o aire, en el qual un país necessita una identificació immediata i positiva dels avions que hi sobrevolen per motius de seguretat nacional, és a dir, per tenir temps d'efectuar una defensa en cas necessari. Són espais que no estan reconeguts oficialment en cap tractat internacional, però que diversos països han establert en l'espai aeri circumdant al seu propi per motius de seguretat, principalment en aquesta zona del Pacífic però també sobre altres països i regions del món.

La Xina encara no havia fet cap comentari al respecte aquest dissabte al matí. Aquest tipus d'incursions militars en l'espai de defensa aèria de Taiwan s'han repetit diverses vegades en l'últim any i escaig, i fins ara la principal era la del juny passat, amb 28 avions de combat xinesos sobre la zona. En aquelles ocasions, Pequín s'ha defensat dient que es tractava de maniobres per protegir la sobirania xinesa davant de l'amenaça de la "col·lusió" entre Taiwan i els Estats Units, el gran valedor i aliat de l'illa.

La Xina, de fet, continua reclamant l'illa com a part del seu territori sobirà i el nou estil més agressiu en política exterior del president xinès, Xi Jinping, aviva l'amenaça de conflicte bèl·lic. Però la d'aquest divendres, coincidint amb l'aniversari de la fundació de la República Popular de la Xina, és la més gran fins ara i Taiwan la interpreta com un desafiament en tota regla.

stats