Economia 18/02/2013

Càrrega policial a Barajas

La primera jornada de vaga a Iberia deixa cinc detinguts, després que centenars de treballadors hagin accedit a l'interior de l'aeroport

Agències
2 min
Carrega policial a Barajas / EFE

BarcelonaLa primera jornada de vaga dels treballadors d'Iberia deixa cinc persones detingudes acusades d'amenaces, resistència, desobediència i atemptat a agent de l'autoritat, segons fonts policials. L'aeroport de Barajas ha viscut aquest dilluns moments de gran tensió quan la irrupció de centenars de treballadors de la companyia ha estat seguida per càrregues policials que han acabat amb una persona ferida. Els incidents han tingut lloc davant dels mostradors de facturació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els 20.000 treballadors d'Iberia secunden des d'aquest dilluns una vaga de quinze dies en tres cicles de cinc jornades seguides cadascun en protesta pel pla de reestructuració de la companyia, que inclou 3.807 acomiadaments, un 19% de la plantilla. Uns 8.000 treballadors s'han concentrat a l'exterior de la terminal T4 de l'aeroport madrileny, però centenars d'ells han decidit accedir a l'interior de la instal·lació, protegida per un cordó policial. La pressió dels manifestants ha aconseguit trencar el cordó, integrat per uns 300 agents. Segons els sindicats, entre 3.000 i 4.000 treballadors han entrat a l'edifici.

L'entrada en massa de vaguistes ha traslladat la tensió de l'exterior a l'interior de la T4. Els treballadors han estat unes tres hores davant la zona de facturació, d'on han expulsat els companys que no feien vaga. Els treballadors han estat reemplaçats per vaguistes, que han ocupat els mostradors de facturació d'Iberia, British Airways i Vueling cridant "Iberia no es ven, es defensa". L'ambient, cada cop més crispat, ha acabat amb una càrrega policial amb empentes i cops, uns incidents en què ha resultat ferida una persona i s'han fet cinc detencions.

400 treballadors es concentren a l'aeroport del Prat

A Barcelona, uns 400 treballadors de la companyia s'han concentrat als mostradors de l'empresa a la T1 de l'aeroport del Prat, segons han informat fonts sindicals. Posteriorment els empleats han dut a terme una marxa per les instal·lacions aeroportuàries i han repartit informació entre els usuaris que hi havia a la T1 sobre la seva situació laboral.

Els sindicats calculen que el 95% dels empleats d'Iberia al Prat, uns 1.700, han secundat la vaga, i mantenen que els serveis mínims dictats pel ministeri de Foment es compleixen amb normalitat. El portaveu de la UGT d'Iberia a Catalunya, José Ramírez, ha assegurat que "el seguiment massiu de la vaga ens dóna força per continuar lluitant".

La vaga ha obligat a cancel·lar més de 120 vols a l'aeroport del Prat de les companyies Iberia -fonamentalment el Pont Aeri-, Vueling i Air Nostrum. Amb tot, el portaveu de la UGT ha lamentat que "les companyies han volgut programar més vols que els que es poden fer amb els serveis mínims marcats, de manera que es poden produir cancel·lacions".

Queixes dels usuaris

Malgrat que la vaga d'Iberia s'ha desenvolupat a l'aeroport de Barcelona sense incidències destacades i amb el compliment del 100% dels serveis mínims, la jornada no ha s'escapat de les habituals queixes dels passatgers que, sense haver rebut cap informació prèvia, s'han trobat, aquest dilluns, amb el seu vol cancel·lat. "Em diuen que només tenen un bitllet per demà i he de fer nit a Barcelona, però no em paguen l'hotel", han explicat a l'ACN unes joves argentines que tenien previst viatjar avui amb Vueling a París. "No volen guardar-nos les maletes, ni ens donen cap hotel, només un full de reclamació", s'ha queixat, en el mateix sentit, un passatger francès que tampoc ha pogut viatjar aquest dilluns a Brussel·les.

stats