Indústria
Economia 22/02/2022

Les vendes de la indústria catalana van créixer un 16% el 2021

Els productes energètics encapçalen els increments de facturació

2 min
Interior d'una planta d'una empresa alimentària a Olot.

La indústria catalana va tancar el 2021 amb un increment mitjà de les vendes d'un 16,7% en tot l'any, segons dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El creixement de la facturació a Catalunya és, doncs, mig punt percentual superior a la mitjana espanyola, del 16,2%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La facturació del sector industrial català es va situar al desembre un 13,1% per damunt del mateix mes de l'any anterior, mentre que en el cas de la indústria espanyola la taxa de creixement va ser d'un 17,9%.

A nivell espanyol, l'impuls va venir pel creixement del mercat intern. Les vendes d'empreses industrials a clients ubicats dintre d'Espanya van augmentar un 18,3% el 2021, un ritme superior al 10% registrat en la facturació a clients de països de la zona euro i al 14,4% a clients de la resta del món.

L'energia va liderar els increments de vendes a l'Estat, amb una facturació l'any passat un 54% per sobre de la registrada el 2020. Cal tenir en compte que a la segona meitat de l'any passat es va iniciar un fort augment de preus de l'energia, sobretot per l'encariment del petroli i del gas natural, que va afectar també la producció d'electricitat. Això no obstant, les dades l'INE tenen en compte aquestes fluctuacions a l'hora de calcular els increments i, de fet, si no es descompten els efectes estacionals de les pujades de preus, el valor de les vendes de productes energètics hauria crescut un 83,6%.

Pel que fa a la resta de productes, la facturació de béns intermedis –productes bàsics que s'utilitzen per produir-ne altres, com ara farina, acer i ciment– van augmentar un 24% a Espanya el 2021, mentre que la venda de béns d'equipament –els que s'utilitzen en processos productius, com per exemple maquinària, il·luminació, motors i eines– va créixer un 3,9%. Per acabar, la facturació de béns de consum durador –productes finals amb una vida útil llarga, com ara mobles, cotxes i electrodomèstics– es va incrementar un 19,6%, més del doble que el 8,6% registrat en els béns no duradors, que són els que es consumeixen més ràpid –com ara aliments i roba–, malgrat els problemes de sectors com l'automoció.

Creixement a totes les comunitats autònomes

Per comunitats autònomes, totes van registrar xifres positives tant al desembre com en el conjunt de l'any. Astúries, Andalusia, Múrcia i Cantàbria van ser on més es van incrementar les vendes industrials el 2021, amb pujades superiors al 20% anual. A l'altre extrem, les Balears i la Rioja es van situar per sota del 10%.

stats