Indústria

La producció industrial continua creixent a Catalunya malgrat la pandèmia

La indústria catalana va produir el 2021 un 8,2% més que l'any anterior

2 min
Una treballadora en una fàbrica d'Olot, en una imatge del passat mes de setembre.

BarcelonaLa indústria catalana ha resistit la pandèmia. Per segon any consecutiu, la producció industrial a Catalunya va créixer a un ritme notable malgrat les dificultats derivades del covid-19, tant a nivell de restriccions com per la crisi de subministraments i el col·lapse logístic que ha afectat les cadenes productives arreu del món.

Concretament, la producció industrial va augmentar de mitjana un 8,2% el 2021 a Catalunya, per sobre del 7% registrat a nivell espanyol, segons dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Pel que fa al desembre, l'increment va ser d'un 0,8% interanual a Catalunya, mentre que a Espanya la producció va caure un 2,6% respecte al mateix mes del 2020.

De fet, la pandèmia no ha afectat la indústria catalana. Després d'un fort retrocés d'un 8,2% interanual el desembre del 2018, tant el 2019 com els dos anys amb el coronavirus la producció industrial ha mantingut una tendència a l'alça. L'últim mes del 2020, el creixement de la producció industrial va ser d'un 4,1% interanual a Catalunya, mentre que el desembre del 2019 havia sigut més discret, d'un 2,3%.

La producció de béns de consum no duradors va augmentar un 8,5% entre el desembre del 2020 i el mateix mes del 2021 a Catalunya, seguida dels béns de consum duradors –productes com ara electrodomèstics, cotxes i mobles–, amb un increment d'un 1,7% respecte a un any enrere. En general, doncs, aquests sectors es beneficien de la reactivació de l'economia un cop passats els moments més durs de la pandèmia, que ha portat una notable reactivació del consum a la majoria d'economies avançades, com Europa i els Estats Units.

Per contra, la producció de béns d'equipament va ser la que més va patir a Catalunya al desembre, amb una reducció d'un 5,5% en comparació amb el desembre d'un any abans. També van disminuir la producció de béns intermedis, en aquest cas amb una caiguda d'un 0,4% interanual, i de l'energia, amb un 2,2% menys. En aquest últim cas cal tenir en compte el fort encariment de les matèries primeres, com el gas natural i el petroli, que ha afectat tota la indústria i la demanda de béns energètics en general.

Un any difícil per a alguns sectors

El 2021 ha sigut un any difícil per a alguns sectors. El cas més visible és l'automoció, un dels motors industrials de Catalunya, que ha patit les conseqüències de l'escassetat de semiconductors i de microxips, components indispensables per a la fabricació de vehicles. La fàbrica de Seat a Martorell n'és l'exemple paradigmàtic, ja que va haver d'aturar la producció en diverses ocasions l'any passat davant la falta de components. De fet, la filial catalana del grup Volkswagen va tancar el 2021 amb una producció un 28% inferior a la del 2019, l'últim exercici sense pandèmia.

stats