Indústria

Les industrials clamen contra l'augment del cost energètic

Miquel y Costas, Ficosa, Ciments Molins i Celsa demanen un marc jurídic estable per invertir

2 min
Un moment del debat al Círculo Ecuestre.

BarcelonaL'increment dels costos de l'energia compromet la rendibilitat de les empreses industrials. En això han coincidit quatre representants del sector a Catalunya, reunits en un debat al Círculo Ecuestre. El més clar de tots ha sigut Julio Rodríguez, conseller delegat de Ciments Molins, que ha dit que l'augment dels costos de l'energia compromet un 25% del resultat operatiu de la companyia. Però l'han secundat els altres tres: Jordi Mercader, director general de Miquel y Costas; Xavier Pujol, conseller delegat de Ficosa, i Francesc Rubiralta, president de Celsa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El problema, a més, s'agreuja en el cas de Ficosa per la crisi dels microxips, que "s'ha convertit en una guerra diària d'augments de preus", segons Pujol. El problema resta competitivitat. Ho ha explicat Francesc Rubiralta: mentre a Espanya el preu del MWh supera els 200 euros, a la veïna França és de 45 euros. En definitiva, un augment de preus que, d'una manera o altra, s'acabarà traslladant als clients i, finalment, als consumidors. "La inflació és l'últim que necessitàvem després de dos anys de covid", ha reblat Xavier Pujol. Però l'horitzó no és clar. Aquesta pujada de preus "no és tan conjuntural com els interessaria als bancs centrals", ha apuntat Mercader.

Una inflació que no només es produeix per l'increment de preus de l'energia i les primeres matèries, sinó també per la manca de talent i gent formada. Qui ho pateix més és Ficosa. Xavier Pujol ha explicat que a les fàbriques dels Estats Units fa dos anys que pateixen ja la denominada Gran Dimissió, és a dir, empleats que deixen la feina, sigui per deixar de treballar o per canviar de feina. "La inflació de la mà d'obra no crec que se solucioni", explica Pujol, que en l'àmbit global també creu que l'escalada de preus és "pitjor del que ens diuen" i que "ha vingut per quedar-se".

En el que també han coincidit tots els participants és, d'una banda, demanar a les administracions un marc jurídic estable per poder fer amb tranquil·litat les grans inversions que requereix la indústria, sobretot, com ha dit Rubiralta, per passar d'una economia carbonitzada i lineal a una economia descarbonitzada i circular. I, en segon lloc, també han demanat que es faci un bon ús dels fons europeus. ¿Què es pot demanar a les administracions? La resposta de Xavier Pujol és clara: "Que regulin segons les necessitats, però, sobretot, que no molestin".

Reforma laboral

Amb matisos, tots els participants s'han mostrat a favor de la reforma laboral, malgrat demanar més flexibilitat per fer front a les puntes de demanda. Però també hi ha hagut crítiques per als polítics. "Tenim uns administradors dolents", ha protestat Xavier Pujol, que ha demanat més coordinació en la transició energètica. I també un millor tracte fiscal per a Catalunya. "Una Catalunya moderna ha de tenir una estructura fiscal diferent", ha indicat, perquè "si no, la locomotora d'Espanya s'empobreix".

stats