Economia 24/12/2019

Victòria legal d'Uber a Nova York: el Tribunal Suprem desestima una regulació que limitava l'aplicació

La mesura restringia el temps que els conductors podien circular sense passatgers

Paula Clemente
2 min
Una passatgera entra en un cotxe d'Uber a la ciutat de Nova York aquest desembre

BarcelonaEl Tribunal Suprem de Nova York ha desestimat aquest dilluns una regulació que limitava les activitats dels conductors de vehicles de transport amb conductor (VTC) de les companyies nord-americanes Uber i Lyft. Es tracta de la mesura que restringia la quantitat de temps que els xofers podien circular sense passatgers per les zones més transitades de Manhattan, una decisió que, segons el jutge encarregat de la sentència, era "arbitrària i capritxosa".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest procés legal es remunta a quatre mesos enrere, quan la Comissió de Taxis i Limusines de Nova York, l'agència del govern que autoritza i regula el sector, va aprovar la norma amb l'objectiu de reduir el trànsit de la ciutat de Manhattan, on s'estima que aquest tipus de vehicles suposen una tercera part dels cotxes que circulen en hora punta. El límit de temps es va situar, el 2018, en un 41% del total, mentre que la nova norma pretenia abaixar-lo al 36% de cara al 2020 i al 31% sis mesos més tard.

Però el pronunciament del Tribunal Suprem impedeix el descens i es posiciona a favor d'Uber (que va presentar una demanda contra Nova York el setembre passat) i la seva competidora, Lyft. Malgrat això, la sentència no interfereix en altres mesures que la ciutat nord-americana ha establert amb l'objectiu de regular el sector, com són, per exemple, el límit de 85.000 llicències o el sou mínim per als conductors d'aquest tipus de vehicles.

Tarifes de circulació: la proposta de les empreses

Ara, explica Reuters, l'Ajuntament de la ciutat estudia les seves opcions legals davant de la decisió judicial, inclosa l'opció de recórrer-la. "Posem aquestes regles amb la intenció de protegir els treballadors i els ciutadans de Nova York, i lluitarem per preservar-les", ha dit un portaveu de l'alcaldia.

La companyia interpel·lada, en canvi, ha celebrat la sentència en un comunicat: "Uber seguirà compromesa en la lluita per la flexibilitat del conductor davant de regulacions políticament motivades i en la defensa de les polítiques que combatin la congestió". Al seu torn, Lyft ha assegurat que està en els seus plans treballar amb l'estat i els líders polítics de la ciutat per enfrontar els reptes del sector del transport a la ciutat de Nova York amb "l'única veritable solució a la congestió: posar tarifes generals a la congestió".

stats