Economia 06/11/2015

Álex Cruz marxa de Vueling per presidir British Airways

El directiu de l'aerolínia reina del Prat substituirà Keith Williams com a president i conseller delegat de la companyia britànica del hòlding IAG

Júlia Manresa
3 min
El conseller delegat de Vueling, Álex Cruz, durant la roda de premsa d'aquesta setmana.

BarcelonaVueling s'ha consolidat com una peça clau pel creixement del hòlding IAG, format també per British Airways, Iberia i Aer Lingus. Des que el 2013 aquest conglomerat d'aerolínies va integrar definitivament prop del 99% del capital social de l'aerolínia catalana de baix cost, els seus bons resultats han impulsat IAG a poder repartir per primera vegada dividend aquest any i a anunciar aquest setembre uns beneficis un 70% superiors als primers nou mesos de l'any passat. La gestió de Vueling, passava per mans d'Alex Cruz, conseller delegat de la companyia des del 2009 i també president des de la marxa de Josep Piqué l'agost del 2013. Aquest divendres, el grup encara ha fet una aposta més gran pel model de gestió de l'aerolínia catalana i IAG ha anunciat que, a partir de l'abril, Alex Cruz passarà a ser president i conseller delegat de la seva principal companyia, British Airways.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, tal i com explica el hòlding en un comunicat, Cruz ocuparà el lloc que fins ara ocupava Keith Williams, que es jubila després de 16 anys a la companyia. En referència a aquest canvi, Willie Walsh, conseller delegat d'IAG, ha afirmat que "sota la direcció d'Alex Cruz, Vueling s'ha convertit en una aerolínia dinàmica, innovadora i eficient en costos. Alex aportarà una nova visió i experiència a British Airways". De moment, IAG no detalla qui ni quan prendrà el relleu de Cruz en el seu càrrec a Vueling.

D'altra banda, juntament amb aquest anunci, IAG ha comunicat aquest divendres que Steve Gunning, actual conseller delegat d'IAG assumirà el càrrec de director financer de British Airways.

Una marxa en plena pèrdua de credibilitat

Cruz deixa Vueling quan la reputació de la companyia cau i després d'un estiu polèmic

IAG ha anunciat aquest canvi en l'organització en un moment millor per a British Airways que per a Vueling. La seva marxa se suma a la d'altres càrrecs directius i arriba en una època complicada per a la companyia. IAG va comunicar uns resultats excel·lents aquest nou primers mesos de l'any, amb 1.180 milions d'euros de beneficis, un 70% més que l'any anterior. Dins el grup, els guanys de Vueling també van augmentar, però un 28%, per sota del que van créixer els de British Airways, que van arribar als 825 milions d'euros, un 40% més.

De fet, Vueling va tancar la temporada d'estiu amb balanç agredolç, després de veure com la seva reputació queia i com la mala atenció als seus clients durant l'incendi de l'aeroport de Fiumicino en plena operació sortida li costava una amenaça de retirada de la llicència per part de l'autoritat italiana de l'aviació.

Tempesta de crítiques al paradís de VuelingEl fundador de Clickair

De fet, Alex Cruz va arribar a Vueling a partir d'Iberia. El directiu va ser el fundador de Clickair (la low-cost d'Iberia) l'any 2006. La irrupció de Clickair al Prat va causar una guerra de preus amb Vueling que va provocar que Carlos Múñoz i Lázaro Ros, fundadors de l'aerolínia catalana, fossin substituïts per Piqué i s'optés per la fusió entre totes dues companyies. Més endavant, els fundadors de Vueling, un dels quals ja provenia de British Airways, va fundar Volotea, una aerolínia que té previst sortir aviat a borsa.

stats