Economia 27/04/2012

'The Wall Street Journal' critica el dèficit fiscal català i acusa l'Estat d'asfixiar les autonomies per maquillar el dèficit

"Els catalans saben de primera mà que tots els camins, i tots els trens d'alta velocitat, van a parar a Madrid", diu un article del diari nord-americà signat des de Barcelona

Ara
2 min
WSJ

Barcelona'The Wall Street Journal' defensa Catalunya en la pugna per complir amb els objectius de dèficit i acusa l'Estat d'asfixiar les comunitats autònomes per maquillar els comptes. En un article signat des de Barcelona per Raymond Zhong, el diari nord-americà critica el discurs recentralitzador del govern de Mariano Rajoy i l'acusa de malbaratar amb grans inversions, com per exemple l'AVE. "Els catalans saben de primera mà que tots els camins –i tots els trens d'alta velocitat– van a parar a Madrid", diu el subtítol de la informació. El títol és: "Perquè Espanya no reformarà".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Zhong assegura que Espanya no aplicarà les reformes que ha promès a Brussel·les i acusa el govern de Mariano Rajoy de voler intervenir les autonomies en un "joc polític" per "distreure" de les "reformes que realment podrien ajudar els governs regionals a millorar els seus dèficits".

El govern de Mariano Rajoy, diu l'article del 'The Wall Street Journal', ha assegurat als mercats que impulsarà el creixement i les reformes. Però el text apunta que a Catalunya "molt pocs confien que Madrid faci el correcte". "Per ara, les proves estan de part dels desconfiats", destaca Raymond Zhong, que cita la reforma laboral com a exemple. "El senyor De Guindos va escriure al 'The Wall Street Journal' el gener que l'objectiu de Madrid era tenir dos contractes: un a temps complert i un pels temporals. Però les reformes de febrer no van reduir el nombre de contractes. Al contrari, en van crear un de nou", lamenta.

El text dóna veu a les reivindicacions de Catalunya i el govern sobre el dèficit fiscal i critica que l'executiu de Mariano Rajoy intenti culpar les autonomies de tots els seus problemes de dèficit. De fet, apunta que Madrid pot fer que els seus propis incompliments de dèficit semblin "més petits, i els dels governs regionals més grans, simplement quedant-se més ingressos".

"El resultat", segons el diari és que Catalunya, "base de la indústria d'Espanya i un dels districtes industrials mes importants a Europa" cada any perd una mitjana del 9% del PIB que llavors és "redistribuït o gastat per Madrid". L'articulista alerta que "enlloc a Europa o Amèrica del Nord les transferències intranacionals són d'aquesta mida".

El 'The Wall Street Journal' considera que l'amenaça de l'Estat d'intervenir les autonomies és "un joc polític" per distreure sobre les reformes que hauria d'aplicar el propi executiu central, i que ajudarien a millorar els comptes de les comunitats. L'articulista es pregunta si no es "una mica agosarat" pel govern de Madrid "inflamar els sentiments separatistes" a Catalunya amb amenaces d'intervenció. El text cita l'economista Germà Bel que acusa Madrid d'aplicar les mateixes polítiques "de control centralista" de sempre, perquè estan "en els gens de l'Estat espanyol".

A més, el diari destaca que el govern de Rajoy no està aplicant tantes reformes ni retallades com l'executiu d'Artur Mas. "Barcelona ha retallat els sous dels funcionaris, Madrid no", recorda el text, que cita el conseller Andreu Mas Collell per defensar que correspon al govern central aplicar determinades reformes. El diari també passa revista a les inversions en infraestructures de l'Estat, que té "més aeroports internacionals i més kilòmetres d'autopistes que cap altre país a l'Europa continental" i només és superat en trens d'alta velocitat per la Xina.

stats