Economia 03/03/2015

Viquipèdia se suma al MWC al clam per connectar la resta del món

El fundador de la iniciativa, Jimmy Wales, valora la importància d'oferir el servei en les llengües locals

Dani Sánchez Ugart
2 min
Les empreses de telefonia dels països emergents veuen Viquipèdia com una gran oportunitat, tal com va assegurar el seu creador, Jimmy Wales.

L'Hospitalet de LlobregatLa connexió a internet mòbils dels països en vies de desenvolupament s'està confirmant com un dels grans temes del Mobile World Congress (MWC) d'aquest any. Si ahir dilluns van ser els responsables de Google i Facebook els encarregats de presentar les seves idees per connectar el món, avui ha estat el torn del representant de Viquipèdia i de Mozilla, la fundació responsable del navegador Firefox i del sistema operatiu mòbil del mateix nom.

Jimmy Wales, fundador de Viquipèdia , ha presentat, en una conferència aquest dimarts al matí, la seva iniciativa Viquipèdia Zero, amb la qual està tancant acords amb operadores de països en vies de desenvolupament per oferir accés a Viquipèdia des del mòbil de manera gratuïta. La iniciativa s'assembla molt al que va proposar ahir Mark Zuckerberg, que va presentar la seva iniciativa Internet.org, que pretén oferir internet bàsic gratis, amb accés a Facebook, Viquipèdia, i altres pàgines també als països en desenvolupament.

Wales ha destacat la importància d'oferir el servei en les llengües pròpies de cada país, i no només en anglès i francès, perquè, ha dit, "cada dia més", gràcies a l'extensió dels telèfons mòbils intel·ligents barats (a Kènia es poden comprar models senzills, amb les mateixes característiques que el primer iPhone per menys de 50 dòlars, ha dit), la població que no coneix cap de les dues llengües està assolint accés a internet.

Wales també ha explicat l'operadora de telefonia mòbil que ha posat en marxa al Regne Unit, People's Operator, que destina un 25% dels beneficis a programes socials, i un 10% de la despesa de cada client a programes escollits pels propis consumidors. La companyia ha aconseguit sortir a borsa amb una valoració de més de 100 milions de lliures, i prepara el seu desembarcament als EUA a la primavera.

stats