Economia 11/02/2019

El Consorci de la Zona Franca invertirà 100 M€ en un 'hub' digital de 70.000 metres quadrats

La primera fase del projecte s'inaugurarà el 2020 amb un espai de 17.500 metres quadrats

Paula Solanas
3 min
El projecte arrenca amb una incubadora per a empreses d'impressió 3D.

BarcelonaLa tecnologia de Barcelona vol apropar-se de nou al mar. El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) estrenarà un centre tecnològic de més de 70.000 metres quadrats que aspira a convertir-se en un 'hub' referent de la innovació al sud d'Europa. Aquest nou centre tecnològic suposarà una inversió de prop de 100 milions d'euros. El CZFB ha posat aquest dilluns la primera llavor amb la inauguració d'una incubadora de 600 metres quadrats d'impressió en 3D que allotjarà fins a una trentena d'empreses especialitzades en aquest sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta iniciativa s'ha batejat amb el nom de DFactory i integra diferents espais que també desenvoluparan projectes en àmbits com la robòtica. La construcció del 'hub' començarà aquest any amb un primer espai de 17.500 quadrats que s'estrenarà el 2020, i en una segona fase s'ampliaran les instal·lacions fins a una extensió de 72.500 metres quadrats.

El director d'urbanisme del CZFB, Mario Serrano, ha explicat que el DFactory tindrà una "imatge disruptiva" però conservarà alguns elements industrials i modernistes per "no perdre els orígens" de l'entorn. A l'interior s'hi allotjaran 'start-ups', laboratoris i incubadores de negocis digitals com la que ja s'ha estrenat aquest dilluns, especialitzada en impressió 3D.

Una trentena de projectes d'impressió 3D

El 3DFactory Incubator és una iniciativa impulsada pel CZFB i el centre tecnològic de Terrassa Leitat, però també compta amb el suport econòmic dels fons Feder de la Fundació Incybe. "Des d'aquí assistirem empreses en tots els processos de la cadena de valor", ha explicat Magí Galindo, el responsable de l'espai. La incubadora acollirà 'start-ups' i microempreses, principalment de sectors com la tecnologia mèdica –la impressió 3D s'utilitza molt per fabricar prototips de pròtesis–, la indústria o la logística.

Precisament, des de la incubadora asseguren que hi ha dues grans empreses (una de logística i una altra especialitzada en la fabricació de materials) "que han manifestat interès" per tenir un espai a prop de les instal·lacions. La majoria dels projectes que entraran a 3DFactory Incubator són companyies catalanes i espanyoles, però també n'hi haurà almenys tres d'internacionals.

Les empreses que s'instal·lin a la incubadora no hauran de pagar per l'espai, però sí que se'ls cobrarà pel cost dels serveis d'impressió i altres afegits com l'assessoria en finançament o internacionalització. Aquest acompanyament durarà entre sis mesos i un any i es podrà prorrogar si totes dues parts hi estan d'acord.

En l'acte d'inauguració de la incubadora hi han participat el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; el delegat de l'Estat al CZFB, Pere Navarro; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de la Fundació Leitat, Jordi William Carnes, i el president de la Fundació Incyde, Josep Lluís Bonet.

Col·laboració entre administracions

Les diferents administracions han destacat el projecte com un exemple de col·laboració público-privada. "Si vols anar ràpid camina sol, si vols anar lluny camina acompanyat. Nosaltres volem anar acompanyats", ha dit Navarro. La consellera Chacón també ha destacat que "en aquest context global, o anem junts o no anirem enlloc". La titular d'Empresa i Coneixement ha assegurat que el centre serà "un actiu més per consolidar Catalunya com a territori de referència" en l'àmbit de la impressió 3D.

D'altra banda, el ministre espanyol Pedro Duque ha celebrat que "comencem a estar per davant en les coses que importen" i ha assegurat que "no és casualitat" que aquesta incubadora s'instal·li a Barcelona. "Aquí el teixit científic i industrial és enormement potent", ha valorat, i ha afegit que el seu desig és "treballar tots junts" per promocionar el sud d'Europa com a referent de la innovació. "Hi ha el millor capital humà, i també pots anar a la platja en un no res", ha dit el ministre.

Finalment, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat que les noves polítiques al voltant de la tecnologia i la digitalització han d'anar també "en benefici de la ciutadania". "Tenim una oportunitat democratitzadora perquè no serveixi per consolidar desigualtats o privilegis i que no deixi ningú enrere", ha defensar l'alcaldessa.

stats