06/03/2023

L'atac a l'Hospital Clínic: un altre avís

2 min
Ransomware

Teníem els precedents recents de la Universitat Autònoma de Barcelona i dels centres sanitaris Moisès Broggi, Dos de Maig i General de l'Hospitalet. I aquests només com a casos grans, perquè sabem que cada dia hi ha milers de víctimes de ciberatacs de ransomware. Però l'atac a l'Hospital Clínic ha estat una nova –i dura– demostració de la importància de la seguretat informàtica en un món que ni pot ni sap no estar connectat. Malgrat la greu afectació que ja ha tingut l'acte criminal comès pel grup RansomHouse contra el Clínic, i les conseqüències que pot tenir per a la salut de molts ciutadans, el sistema ha reaccionat. L'hospital, que ha hagut de tornar a fer servir el paper i el bolígraf, comença aquest dimarts un procés de recuperació que es pot allargar. De moment es reprenen un 10% de les consultes externes i la meitat de les operacions no urgents.

Casos com els dels atacs de ransomware als hospitals Clínic, Moisès Broggi, Dos de Maig i General de l'Hospitalet i a la UAB demostren fins a quin punt el sector de la ciberseguretat hauria de ser clau per al país. És una indústria estratègica. I ho és en la recerca, com la que proposa l'anell Collserola, un projecte innovador liderat per l’Institut de Ciències Fotòniques que pretén establir una xarxa d'enllaços de comunicacions quàntiques entre institucions clau de l'àrea de Barcelona i que pot ser una muralla de protecció clau per al futur. Però també ha de ser estratègica en el dia a dia. I encara massa sovint no es dona prou importància a la prevenció.

Ningú pot evitar amb un 100% de seguretat un atac d'aquestes característiques, que se sol planificar i executar amb molta antelació, però es pot fer més difícil que sigui possible i planificar una resposta més ràpida. Cal escoltar els experts en ciberseguretat i preparar-se per al pitjor, perquè tard o d'hora acaba passant. I ho han de fer les institucions estratègiques, però també qualsevol entitat que recopili dades delicades dels ciutadans. L'atac a l'Hospital Clínic és un altre avís de les conseqüències que pot tenir prendre's la tecnologia a la lleugera.

Més enllà de la necessitat que tenim com a societat d'estar més atents a les alertes dels experts en ciberseguretat, també cal que accentuem els esforços per alfabetitzar-nos tecnològicament. Això no vol dir només aprendre a fer servir les eines tecnològiques i com en podem treure partit, que és un requisit bàsic per viure en aquesta societat, sinó anar més enllà. Els ciutadans hem de tenir un paper actiu en el desenvolupament tecnològic i, sense que calgui que ens convertim en experts, per fer-ho hem d'entendre com funcionen les eines que utilitzem, quin ús fan de les nostres dades i quins perills potencials representen. Aquesta alfabetització, que hauria de ser una prioritat de país, també ha de permetre un augment de l'interès pel desenvolupament de carreres tecnològiques i pot ser un punt d'inflexió per empènyer a canviar el model econòmic. No esperem el futur, anem-lo a buscar.

stats