29/01/2024

El Clínic del futur per a la Gran Barcelona

3 min
29 ENERO 2024;HOSPITAL CLÍNIC;GENERALITAT;BARCELONA;CONVENIO;CAMPUS DE SALUD

La Barcelona metropolitana està agafant nova embranzida i ho fa com és tradició històrica a la ciutat: amb un gran projecte urbanístic que permet traslladar a la seva frontera estricta un equipament que implicarà molt de moviment i importants canvis de mobilitat. Estem parlant de la firma històrica per construir el nou Campus de Salut de l'Hospital Clínic, que van rubricar ahir la Generalitat, el Consorci Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona (UB), els ajuntaments de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat i la Diputació de Barcelona. El conveni permetrà a l'Hospital Clínic, ara mateix ofegat i disseminat en diverses instal·lacions de l'Eixample, reunir en un sol lloc –les actuals pistes esportives de la UB a la part alta de la Diagonal– l'espai hospitalari, docent i de recerca. L'edifici històric del carrer Villarroel mantindrà la seva funció d'hospital de districte, però bona part de les seves seccions i àrees s'aglutinaran en un futur al nou campus, que es vol convertir en un nou pol d'investigació biomèdica, una de les àrees científiques en les quals Catalunya és capdavantera al sud d'Europa.

Tot i que de moment no hi ha calendari ni tampoc pressupost, aquesta firma mereix el qualificatiu d'històrica perquè era el pas imprescindible per posar en marxa un procés que té rellevància no només des de la perspectiva mèdica o científica, sinó també urbanística i de país. En els més de 100.000 metres quadrats del nou campus hi haurà espai per pensar de zero com ha de ser en el món d'avui un centre hospitalari i de recerca que incorpori no només les actuals possibilitats tècniques sinó també les que puguin venir en el futur. Serà molt interessant veure com es pensa aquest nou Clínic, tant des del punt de vista organitzatiu i tècnic com, també, arquitectònic.

De moment, però, l'operació suposa també una aposta clara per la Barcelona metropolitana i permetrà cosir de manera més humana –és a dir, sense les barreres de les vies ràpides actuals– la capital amb Esplugues i l'Hospitalet. El nou campus obligarà també a allargar la línia 3 del metro més enllà de Zona Universitària, i això donarà servei també a l'Hospital de Sant Joan de Déu i als veïns limítrofs de les tres poblacions. És una operació de creixement a la zona del Llobregat, que ja s'ha expandit a la part baixa amb la Fira i ho podria fer més amb els nous projectes urbanístics de l'Hospitalet sobre la Gran Via, i que es correspon amb el creixement previst a la zona Besòs, que, més enllà del Fòrum, s'ampliarà amb el nou pol audiovisual que en teoria s'ha d'instal·lar a les Tres Xemeneies del Besòs.

L'aposta, però, també beneficiarà el centre de Barcelona, ja que el trasllat del gruix de les instal·lacions del Clínic permetrà alliberar altres espais i edificis que podran tenir altres usos ciutadans, públics o privats, i alleugerir així una mica la pressió que ara pateix aquella zona, molt densificada, de l'Eixample, que està faltada, com tot el districte, bàsicament de zones verdes. Trigarem anys a veure-ho, és cert, perquè l'envergadura del projecte fa que els temps s'allarguin, i la prova és que ningú s'atreveix encara a posar-hi data. Però un cop presa i firmada la decisió del trasllat, ara serà més fàcil començar a moure les peces que permetran que el nou Clínic sigui una realitat. L'enhorabona als impulsors, especialment per la tenacitat.

stats