05/11/2022

Les compensacions climàtiques: qui ha contaminat més ha de pagar

2 min
Inundacions a la regió pakistanesa de Johi

Demà s'inaugura oficialment en ple desert egipci la COP27, una nova cimera climàtica en la qual tornarem a sentir les excuses de sempre per no prendre mesures dràstiques però realistes per combatre l'escalfament del planeta, que com ha avisat l'ONU ara com ara s'encamina cap a un augment de 2,8 ºC a finals de segle. No cal dir que aquest seria un escenari catastròfic. Aquesta cimera es fa, però, en les pitjors condicions possibles. La guerra d'Ucraïna, amb la consegüent crisi energètica que ha provocat, i la tensió al Pacífic entre els Estats Units i la Xina han refredat la possibilitat que hi hagi nous compromisos de reducció d'emissions. L'encariment del gas i el petroli ha afavorit que alguns països fins i tot hagin tornat al carbó i la tensió entre les dues grans potències, que són les més contaminants, no presagia gaires acords.

A la cimera, però, sí que hi haurà un tema central que no està a l'ordre del dia, encara, però que centrarà bona part dels debats. Es tracta de les peticions que hi porten els països en vies de desenvolupament, liderats aquest any pel Pakistan, que ha patit a l'estiu unes inundacions històriques, per reclamar compensacions. Ells són els que pateixen més les conseqüències del canvi climàtic i, en canvi, són dels que menys contribueixen a les emissions de CO₂ que el provoquen. És el que en l'argot de les negociacions es coneix com a pèrdues i danys (loss and damage), i que, tot i que fa dècades que està sobre la taula, no s'ha aconseguit que tingui un gran protagonisme fins ara.

Demanen diners i que els països desenvolupats que han estat contaminant durant moltes dècades assumeixin la seva responsabilitat i els compensin per les pèrdues en forma de sequeres, inundacions, males collites, contaminació i altres plagues que pateixen els seus països. El grup dels Vulnerables 20 (V20), que reuneix uns 58 països de l'Àfrica i el Pròxim Orient, ha calculat que en els últims 20 anys els impactes climàtics els han costat uns 525.000 milions de dòlars. L’African Development Bank Group assegura que les nacions africanes perden cada any entre el 5% i el 15% del PIB a causa dels impactes de la crisi climàtica.

Dit així sembla de justícia buscar un mecanisme compensatori, però la realitat política sempre és una altra. No està clar com es podria pagar això ni d'on sortirien els diners per a les compensacions. El finançament per ajudar els països en desenvolupament a fer la transició energètica no s'ha complert i les aportacions arriben amb comptagotes. Després de la crisi pandèmica i enmig de l'actual crisi energètica, el Primer Món torna a viure entotsolat i les emergències globals no semblen una prioritat. Ho haurien de ser, però, perquè d'aquesta només ens en podrem sortir junts, tot el planeta remant en la mateixa direcció.

stats