La lluita contra el virus: l'hora dels joves

2 min
Uns joves celebrant la revetlla de Sant Joan

Els contagis de covid s'han tornat a disparar. En dos dies s'han doblat entre els joves a Catalunya, amb els pitjors índexs de tot l'Estat. Són males notícies, com ha reconegut el mateix conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Només la vacunació massiva està evitant que el que ja es pot qualificar de cinquena onada ens hagi situat en un escenari com els que ja hem viscut en aquest últim any i mig: confinament total i hospitals amb les UCI al límit. Ara no estem en aquesta situació, però això no vol dir que no ens haguem de preocupar. Com l'estiu passat, la desescalada en les mesures de protecció ha coincidit amb la revetlla de Sant Joan i ha provocat que molt ràpidament s'hagi produït un augment de positius. Aquest cop el virus s'està alimentant sobretot del col·lectiu juvenil, que és el menys protegit –el menys vacunat–, el que menys sent el perill i, per tant, el que no està tan conscienciat. Ara, doncs, és la seva hora.

Les ganes de girar full són compartides per tothom, esclar, i s'entén que el bon temps i l'arribada de les vacances no convidin a autolimitar-se, però el covid no hi entén de festes ni d'estats d'ànim i la variant delta, que és la que ara tenim al damunt, és altament contagiosa. De manera que no hi ha més remei que fer-se a la idea que no hi ha relaxació que valgui: val més pecar per excés que per defecte. La mascareta ha de seguir formant part del nostre vestuari quotidià, tant de dia com de nit, tant en grups petits com grans. Naturalment, a més, per interès individual i col·lectiu, la vacunació de totes les persones més grans de 16 anys ha de ser una prioritat per a tothom.

Hi ha en joc la victòria sobre la pandèmia, que és a tocar si aconseguim neutralitzar aquest repunt. I de retruc hi ha també en joc la recuperació econòmica, també tan esperada. Aquest divendres mateix, Alemanya ha tornat a posar Catalunya (i Cantàbria) en el punt de mira com una regió on no és recomanable viatjar. Si no s'aconsegueix frenar l'augment de contagis, la desitjada reactivació del turisme pot quedar en entredit. En els plans de ningú no hi entra una punxada aquest estiu. El país no s'ho pot permetre. Tothom, doncs, ho ha de tenir clar; però en especial els joves han d'entendre que també depèn d'ells, que, per exemple, no és segur sortir de festa en grup i en interiors; que, en definitiva, ara mateix recau en bona part sobre seu la responsabilitat d'evitar que es consolidi l'empitjorament sobtat de la incidència del virus. Si aquesta cinquena onada es fa forta i s'allarga en el temps, l'estiu serà socialment incert, sanitàriament complicat i econòmicament malaguanyat. En el terreny de la salut, l'atenció primària ja està patint col·lapses: els joves normalment no presenten símptomes que els portin a ingressar als hospitals, però sí que saturen els CAP. La conselleria ja s'ha apressat a organitzar en les zones amb incidència més elevada vacunacions de joves sense cita prèvia. En interès de tots, cal frenar com sigui aquesta perillosa pèrdua de control de la situació.

stats