28/11/2023

Un doble premi culinari a Catalunya

2 min
Un dels plats del restaurant Disfrutar de Barcelona

Més enllà del resultat de la gala d'aquest any de les estrelles Michelin, que un cop més ha estat més que positiu per a la cuina catalana, també ha suposat un reconeixement indubtable i explícit el fet que la festa més rellevant de la gastronomia mundial s'hagi celebrat a Barcelona. I, tanmateix, abans del veredicte d'aquesta edició, i des de fa ja molts anys, els amants de la bona taula tenen clar que Catalunya i la seva capital són un destí obligat. No en va, fins aquest dimarts, Catalunya tenia 53 restaurants amb estrella (o estrelles) Michelin i Madrid, 24. No hi ha color. I si mirem al País Basc, on també hi ha una gran tradició, en tenen 23.

Tot això pel que fa al nivell de màxima qualitat. Però és que la bona cuina i la varietat de l'oferta van molt més enllà de la Guia Michelin: hi ha molts establiments de la geografia catalana que no aspiren a aquest nivell d'excel·lència però sí a un servei professional i honest, accessible a una butxaca mitjana sense renunciar al rigor i el bon gust. Si, a més, a això hi sumem el progrés indubtable de les últimes dècades en el camp específic dels vins i els caves, no hi ha dubte del bon posicionament que com a país hem assolit. Segueix havent-hi marge de millora, però el camí fet és notable i la ruta, clara. En aquest sentit, cal fer referència també al fet que Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia 2025; serà la primera regió europea que exercirà aquest paper, un projecte que compta amb un ampli suport públic i privat.

En realitat, l'èxit de Catalunya i Barcelona com a destí, no només turístic, sinó també com a lloc per fer-hi congressos i negocis, per fer-hi inversions tecnològiques i econòmiques, per estudiar i investigar en un entorn propici, també té a veure en bona part amb la seva bona oferta gastronòmica, com un element crucial d'un estil de vida amable i atractiu. L'atracció de talent es fa amb bones feines, bons centres de recerca i bones empreses, però també amb bons restaurants i un bon ambient ciutadà. Només amb una gastronomia ben assortida –i això també inclou mercats i producte fresc– no n'hi hauria prou, però sense aquest factor faltaria un tret distintiu essencial que dona un avantatge competitiu a la societat catalana respecte a altres zones geogràfiques. Sens dubte, també compten el bon clima, la diversitat del nostre entorn natural (mar i muntanya), la seguretat, la connectivitat (aquí hi ha molt a millorar) i, per descomptat, l'oferta cultural en sentit ampli, dins la qual cal incloure la combinació de tradició i innovació gastronòmica.

Així doncs, cal celebrar aquesta nova collita d'estrelles Michelin per a la cuina catalana, un nou estímul per continuar el camí marcat, per al qual són tan necessaris els grans noms que se situen a l'avantguarda com l'important gruix de professionals en tots els nivells, a la cuina i a la sala, als establiments i als mercats, i al conjunt de la indústria agropecuària. Sense oblidar la feina de les escoles de prestigi amb què compta Catalunya, i de la feina formativa que també fan molts restaurants.

stats