La dreta involucra el rei en els indults

2 min
El president del PP, Pablo Casado, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durant la manifestació contra els indults als presos polítics d'aquest diumenge

La gran triomfadora de la concentració d'aquest diumenge contra els indults a la plaça Colón de Madrid va ser la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, convertida cada cop més en la punta de llança de la dreta desacomplexada i il·liberal que sobre el paper és Vox però que a la capital espanyola representa ella millor que ningú. Tant és així que aquest diumenge Ayuso va tornar a patinar i va involucrar el rei Felip VI en la qüestió dels indults. "Què farà el rei a partir d'ara? Firmarà aquests indults?", es va preguntar de manera retòrica. Potser sense adonar-se'n, Ayuso estava creuant una línia vermella i posant en un compromís la monarquia, ja que d'alguna manera estava fent una crida perquè el rei incompleixi el paper que li assigna la Constitució, que no és altre que signar allò que decideix el consell de ministres.

La cara de Pablo Casado darrere d'Ayuso quan la presidenta regional pronunciava aquestes paraules era tot un poema. El president del PP no només havia de carregar amb el fracàs de convocatòria de la concentració (25.000 persones, quan el 2019 van ser 45.000), sinó que a sobre veia com la presidenta madrilenya li provocava un incendi de conseqüències incertes que afecta la Corona. Ciutadans va ser el primer partit que va reaccionar a les paraules d'Ayuso titllant-les de "barbaritat", però és que fins i tot periodistes pròxims a la monarquia com José Antonio Zarzalejos van haver de sortir a desautoritzar la presidenta madrilenya i recordar-li que el rei no podia negar-se a firmar els indults. Posant el focus sobre el rei, Ayuso pot crear una fractura entre Felip VI i l'electorat conservador, que ara interpretarà com un gest polític de suport el que és només un tràmit legal (la firma dels decrets amb els indults). ¿S'atrevirà Casado a desautoritzar les paraules de la que ara per ara és la seva principal carta electoral? Segurament no.

En tot cas, les paraules d'Ayuso demostren l'enorme desconcert que plana sobre la triple dreta espanyola, que aquest diumenge va punxar a Colón i a més s'hi va presentar dividida i sense ganes de cap foto conjunta com la del 2019. Sembla com si els indults als presos polítics independentistes no tinguin l'efecte galvanitzador que molts pensaven, un fenomen que també s'està veient en la recollida de signatures que està portant a terme el PP i que de moment està molt lluny de les xifres assolides el 2006, quan es demanaven per protestar contra l'Estatut. La conclusió d'aquest diumenge és que potser sí que una majoria de la societat espanyola és contrària als indults, però potser no ho considera tan greu per anar a manifestar-se.

No podem ser ingenus, i segurament la dreta ho tornarà a intentar, però de moment en el seu primer intent el tret li ha sortit per la culata. Si el PSOE tenia por a una manifestació gegantina, això no ha passat. Per tant, Pedro Sánchez té via lliure per tirar endavant el seu pla dels indults i la reforma del delicte de sedició com a pas previ per iniciar el diàleg amb la Generalitat. En política, quan l'adversari s'equivoca s'ha d'avançar. Esperem que a la Moncloa facin el diagnòstic correcte d'aquesta jornada.

stats