L'òmicron ataca les escoles

2 min
Vacunació infantil

L'òmicron està posant-ho molt difícil a les escoles, que han tornat a veure alterada la seva necessària rutina. L'explosió de casos a l'entorn educatiu, tant d'infants com de mestres, s'ha convertit en un autèntic problema que està complicant enormement la normalitat als centres després de les vacances. Les últimes dades són preocupants: només en un dia, 15.000 alumnes contagiats; en els 10 dies que fa que ha tornat a arrencar el curs hi ha hagut 99.459 positius entre estudiants i personal docent, més que en tot el curs passat, quan de setembre a juny es van registrar 85.666 casos. És evident que la capacitat de contagiar de la variant òmicron es propaga a molta més velocitat que les precedents. El fet que sigui menys perillosa per a la salut no evita la sensació de vulnerabilitat que tenen ara mateix les escoles i instituts del país, ni sobretot la preocupació que els genera en termes educatius. La realitat és que mestres i equips directius ara com ara estan més pendents del covid que pròpiament de la seva feina, cosa que inevitablement repercuteix en l'aprenentatge dels nois i noies i, alhora, en la relació amb les famílies.

El canvi de protocol anunciat pel departament de Salut a última hora, tot i que a la pràctica haurà evitat un confinament massiu a casa de menors d'edat –la conselleria calcula que si s'hagués mantingut el confinament de tot el grup per un únic cas en una aula, avui hi hauria 600.000 alumnes que no anirien a l'escola–, ha fet la sensació d'improvisació. Sens dubte, no és fàcil anar adaptant les mesures a una evolució poc previsible de la pandèmia. En tot cas, garantir la presencialitat ha estat un encert. El que segurament no s'ha previst prou és el desgast que això provocaria en els equips docents, que estan al límit de la seva capacitat de resposta: prop del 7% de professionals estan infectats, una allau de baixes difícil de gestionar. I, d'altra banda, això passa en uns moments en què la incidència més alta és en la població infantil i juvenil; a més, precisament els menors de 12 anys són el col·lectiu en què l'índex de vacunació és més baix: només el 37,6% de nens i nenes d'entre 5 i 11 anys estan vacunats, 75.000 en total. En aquest punt sí que seria important que les famílies fessin el pas de vacunar els seus fills petits, cosa que ajudaria a normalitzar la vida a les aules.

En tot cas, és veritat que la lentitud a l'hora de fer test d'antígens no ajuda a agilitzar els processos i acaba escampant els contagis: potser un sistema de cribatges massius i gratuïts ajudaria a frenar el virus. Però el sistema sanitari no dona l'abast. Precisament per fer possible una resposta a la demanda de tests per part de l'entorn escolar, l'última modificació del protocol, anunciada aquest dimecres mateix, ha estat ampliar de quatre a set dies el termini per fer tests d'antígens a les farmàcies quan hi hagi un positiu en una aula i fer només una prova a cada alumne, encara que a la seva classe apareguin més positius aquella setmana. El bucle està servit. I l'òmicron en treu profit.

stats