30/09/2019

A favor d'apujar la taxa turística a Barcelona

2 min
Membres de la FAVB reparteixen fulletons en contra la massificació turística davant de la Sagrada Família

BarcelonaBarcelona ha rebut aquest 2019 més de vuit milions de turistes, una xifra rècord que ha suposat un pressió cada cop més insuportable sobre les zones cèntriques o pròximes als principals pols d'atracció. Les protestes veïnals són constants i entre bona part de la ciutadania creix la por que el seu barri o carrer es torni atractiu per als turistes, perquè saben que això suposarà gairebé segur l'expulsió dels veïns de tota la vida. En aquest context, és una molt bona notícia que hi hagi hagut un acord ampli a l'Ajuntament de Barcelona per aprovar un recàrrec local a la taxa turística de fins a quatre euros. Els turistes s'aprofiten dels serveis que paguen els ciutadans, que no reben pràcticament cap retorn de la taxa. Amb els diners extra que es puguin aconseguir amb aquesta taxa es podran implantar mesures per reduir la massificació, invertint en les zones més afectades, perseguint els apartaments il·legals que distorsionen el sector i promovent mesures de descentralització.

El que es va aprovar aquest dilluns a proposta d’ERC és instar el Govern a impulsar aquest recàrrec local de la taxa turística, que podria ser de fins a 4 euros per persona i nit. A Barcelona, on ja hi ha unes tarifes més altes que en altres zones de Catalunya, els turistes pagaven entre 0,65 i 2,25 euros de taxa global. Ara s’hi afegiria aquest recàrrec local, per la qual cosa podrien arribar a pagar, en el cas dels hotels de més luxe, fins a 6,25 euros per dia d’estada a la ciutat, tot i que la mitjana seria més baixa. Amb això, segons les previsions més optimistes, es podien recaptar 100 milions més per a la ciutat –d’altres ho xifren en uns 30– que se sumarien als 15 que ara ja es cobren procedents de la taxa turística general, que recapta el Govern i de la que la ciutat es queda només el 50%.

És un preu bastant similar al que es paga en altres ciutats europees i, per tant, no tindria sentit fer gaires escarafalls. No només perquè el problema era el preu massa baix sinó perquè s'ha demostrat que la taxa en cap cas ha reduït el nombre de turistes que volen visitar la ciutat. El mateix Xavier Marcé, regidor de Turisme del PSC, un partit que tradicionalment ha estat sempre 'tourist friendly', reconeixia la setmana passada que cal gestionar millor el flux perquè no es pot seguir creixent sense control. Altres parlen, fins i tot, de decreixement, però això encara no està sobre la taula. De moment, el que és més interessant és que aquest acord del ple municipal l'han aprovat ERC, els comuns, els socialistes i JxCat. És a dir, una àmplia majoria del consistori, cosa que augura que s'estan començant a trobar grans consensos de ciutat que, amb una mica de sort, també es podran aconseguir per als pressupostos municipals, i això ja seria treure la grossa, també en el cas dels de la Generalitat. Més enllà de les diferències polítiques i de les fortes desavinences en temes de país, hi ha problemes que afecten els serveis bàsics i el benestar dels ciutadans que requereixen actuacions urgents i consensuades. Aquest acord en la taxa turística local pot ser un primer pas.

stats